Han eller hon eller hen

Text:

Jo, det förekommer att jag ställs till svars för detta lilla ord. Mitt svar är att jag känner för »hen« ungefär som jag känner för »och«, »men«, »sen« och andra  ord med tre bokstäver.

När Språkrådet fick samma fråga blev det lakoniska svaret »vi tycker hen är ett praktiskt ord«.

»Hen« kan självklart inte ersätta »hon« eller »han« men att skriva »han eller hon« upptar tretton skrivtecken inklusive mellanslag. »Hen« klarar sig på tre. En besparing på tio tecken är inte fy skam i dagens tuffa medieklimat. Nu har jag skrivit 667 tecken om »hen« vilket är på tok för mycket.

Katastrofen i Bangladesh, när hundratals textilarbetare dog för att byggnaden rasade, lämnar ingen oberörd. Så gott som alla har någon gång köpt ett billigt klädesplagg från landet utan att tänka så mycket mer på det. Anna Ritter har tittat närmare på textilproduktionen i Bangladesh och hittat både slavliknande arbetsplatser och någorlunda anständiga fabriker.

Kommer ni ihåg rymningsvågen från svenska fängelser sommaren 2004? Den ledde till löften om nya säkrare fängelser. Men historien skulle ta en märklig vändning. Mannen som ansvarade för byggandet av de nya fängelserna är nu själv åtalad i Sveriges största mutåtal. Lisa Bergman och Nina Brevinge presenterar en osannolik historia.

Har sverigedemokraterna tappat tempot? De senaste opinionssiffrorna pekar otvetydigt på det och Maggie Strömberg undersöker vad som kan ligga bakom.

Miljögifter som DDT och PCB förknippar vi med 80-talets olika miljölarm. Nu pratar forskarna om en andra våg av miljögifter i Östersjön och söker samband med sjukdomar som diabetes och olika cancerformer.

Malin Siwe tar sig an fotbollsvåldet medan Malte Persson koncentrerar sig på Schillers påverkan på snabbmatskulturen.

Trevlig läsning.