Missbrukad talang

Text:

Nyheten om polisens registrering av romer slog ned som en bomb. Inte ens den mest medietränade polischefen kunde förklara nyttan av att ordningsmakten registrerar nyfödda barn. Attityden att »de kommer förr eller senare att bli kriminella så det är lika bra att hålla koll på dem«, skiner brutalt igenom ursäkterna.

I Sverige är vi bäst i världen på statistik, och då särkilt befolkningsstatistik. Medan andra utvecklade länder knappt kan redovisa en korrekt befolkningssiffra, vet svenska myndigheter vikt och skostorlek på sin befolkning. Landet har fostrat världens främsta artregistrerare, Carl von Linné, och vi har världens äldsta statistikmyndighet. Det här skulle ju kunna vara något att vara stolt över om det inte vore för att färdigheterna gång på gång missbrukas. Claes Lönegård berättar om en sorglig tradition.

Vad hände egentligen med Christer Gardell? Ni vet mannen som symboliserade hela riskkapitalsbranschen, Sveriges Gordon Gekko. Han som fick företagsledningarna att darra och ekonomiredaktörerna att skriva i falsett. Jodå, redan nästa vecka kan han göra sitt nästa klipp, men det är som att magin har försvunnit. Är det bara ett finansgeni som tonat ned profilen eller är kvartalskapitalismens dagar över?

Planeten blir varmare och klimatfrågan har återigen blivit het. Nu pratar forskare på allvar om plan B, att försöka påverka klimatet på konstjord väg för att mildra effekterna.

Malte Persson sitter i Berlin och betraktar, i sin krönika, den pågående bokmässan på behörigt avstånd.

Fokus är däremot på plats. Om ni är i Göteborg i helgen så titta gärna förbi och säg hej till oss i vår monter B03:32. Eftersom nu bokläsning är aktuellt så bjuder vi i det här numret på ett utdrag ur Fokuskrönikören Thomas Engströms bok »Väster om friheten«.

Trevlig helg och trevlig läsning.