Skyll inte på naturen

Text:

Tyfonen som för en vecka sedan drabbade Filippinerna med fruktansvärd kraft krävde tusentals dödsoffer. Men kan man verkligen säga att det var tyfonen, naturen, som dödade människorna? Var det inte i själva verket undermåliga hus, dåligt koordinerade hjälpinsatser och ett närmast totalt ointresse för förebyggande åtgärder som släckte liv i minst lika stor utsträckning som vindarna och vattnet?

Claes Lönegård har tittat närmare på hur naturkatastrofer drabbar olika länder och svaren är minst sagt tankeväckande. Om vi i västvärlden skänkte pengar före en katastrof i stället för att vänta in de fruktansvärda tv-bilderna skulle väldigt många liv kunna räddas. Det är ingen naturlag att människor måste dö i en naturkatastrof.

Josefin Olevik har hälsat på hos två miljökämpar. Båda har vikt sina liv åt att visa att det går att leva klimatsmart. Men där upphör likheten. Den ene bor på landet och har ändrat sin livsstil radikalt, den andre bor i en designad villa med solceller på taket. Vem ska vi lyssna på?

På kultursidorna kan vi den här veckan presentera ett avslöjande. Anders Rydell berättar historien om hur svenska utrikesdepartementet hjälpte Adolf Hitler att skaffa konst till sitt privata museum.

Läs också Gilda Hamidi-Nias kulturkrönika om hur den tidigare så kontroversielle rapparen Ken Ring kunde bli folkkär över en natt.

Om du är det minsta fotbollsintresserad och hör till dem som ryckt Fokus i brevlådan direkt på fredagsmorgonen så återstår ett antal timmar av nagelbitning före landslagets viktiga match mot Portugal. Normalt brukar det gå att förbereda sig på förluster genom att skylla på vårt lands litenhet. Klart att Tyskland och Brasilien har fler spelare att välja bland. Det funkar inte den här gången. Nina Brevinge skriver om Portugals fotbollsunder.