En saga för vår tid

Text:

Såhär i juletid när det vankas pepparkaksfika och glöggmingel kan det vara bra att ha en historia till hands när samtalsämnena sinar. Vill man vara traditionell kan man berätta om de tre vise männen, ett populärt och vältajmat utdrag från Bibeln. Eller så berättar man sagan om de tre envise männen, som göteborgaren skulle kallat den.

Det var en gång en riksbank vars uppgift var att hålla inflationen kring två procent. Men nu syns någon inflation inte till och procentmålet har man inte närmat sig på länge. Ändå vägrar han, riksbankschefen Stefan Ingves, att sänka räntan.

En annan gång för länge sen skrevs en man vid namn Sture Bergwall in på Säters rättspsykiatriska klinik. Efter en tid började han erkänna mord och dömdes för åtta stycken. 2008 började han ta tillbaka sina erkännanden och friades senare från det sista mordet och rättsskandalen var ett faktum.

Fel, fel, fel, ropar nu justitierådet Göran Lambertz. Det är ingen rättsskandal, på sin höjd en »rättsaffär«. Dessutom går det inte att dra slutsatsen att Sture Bergwall är oskyldig.

Och så var det utbildningsminister Jan Björklund, han som gillar ordning och reda. Att svenska elever presterar allt sämre är flumskolans fel, deklarerade Björklund när han kom till makten.

I veckan publicerades Pisa-mätningen och Sverige rasade. Fortfarande socialdemokraternas fel, anser Björklund som nu har haft ansvaret för skolpolitiken i snart två mandatperioder.

Hur sagan slutar vet vi inte än. Kanske blir de envise männen till slut övergivna. Men än så länge har de några kompisar som backar upp dem. Björklund har en hel allians, Lambertz ett gäng liberala ledarskribenter som står upp för hans rätt att få uttrycka sin åsikt och Ingves har i sin tur … säkert någon annan.