God jul och gott nytt år

Text:

Terrorattackerna mot World Trade Center 2001 markerade en vändpunkt i synen på hur tungt den personliga integriteten väger när den ställs mot kampen mot terrorismen. Steg för steg har statsmakter och myndigheter tassat in i människors privata sfärer. Alltid i tryggt sällskap med det goda syftet. Tolv års myrsteg har till slut resulterat i ett gigantiskt kliv. Riktigt hur stort visste vi inte förrän Snowden släppte sin bomb. Alla, bokstavligen alla, i hela världen kan övervakas av den amerikanska spionmyndigheten NSA.

Det återstår att se om pendeln svänger tillbaka, men antagligen kommer vi att prata om övervakningen före och efter Snowden. Claes Lönegård berättar över 16 sidor historien om Edward Snowden och övervakningssamhället.

Årssammanställningar. Det brukar väl vara informativa, men ganska torra, tillbakablickar? Inte nödvändigtvis. Läs Fokusredaktionens 113 frågor och svar om 2013 och jag lovar er stunds riktig underhållning.

I det här extra tjocka julnumret kan ni även läsa om Matilda Lindwalls möte med komikern Özz Nûjen som laddar för valrörelse. Johannes Forssberg rensar upp bland grumliga argument mot arbetskraftsinvandring och Lina Thomsgård tackar nej till alla materiella former av julklappar. Även om snön i större delen av landet ännu inte ligger vit på taken så står tusentals takskottare beredda att riskera sina liv. Nyhetsreportaget handlar om en bransch som ingen har riktig koll på.

Alla vi på Fokus vill tacka er läsare för det gångna året. Till nytillkomna läsare som kanske fått tidningen i julklapp säger vi varmt välkomna! Det är ett händelserikt 2014 vi har att se fram emot, med flera allmänna val.

Vi är tillbaka igen den 17 januari. Till dess säger vi god jul och gott nytt år!