Det går bra nu

Text:

När kurvorna pekar nedåt letas det febrilt efter bortförklaringar. En ökning däremot sprider glädje och kämparglöd i hela organisationen och basuneras ut högljutt. Precis som jag tänker göra nu. Fokus har ökat antalet läsare till 74 000, enligt Orvesto konsument 2013:3. Det innebär ett lyft på 10 procent, eller 7 000 läsare, jämfört med samma mätperiod året innan. Ökningen sker samtidigt som morgontidningarnas ras fortsätter. Vi hoppas och tror att det bakom siffrorna ligger en efterfrågan på journalistik som inte bara rapporterar om vad som hänt, utan också förklarar, analyserar och sätter nyheter i ett sammanhang. Vi tackar alla gamla och nytillkomna läsare för förtroendet att få göra detta åt er.

I regeringen funderas det rimligtvis på vad som kan vända opinionssiffrorna. Med mindre än åtta månader kvar till valet och 14 procentenheter att hämta in, greppas det efter halmstrån. Två brev, ett från en hamburgerdirektör och ett från en slipad politisk tjänsteman, antyder hur valrörelsen kommer att se ut. Claes Lönegård rapporterar.

20 år efter avregleringen förändras Postens marknad mer på några år än vad den gjort under företagets 400-åriga historia. Johan Anderbergs text är lika mycket en berättelse om den svenska folksjälen som historien om ett företag.

Ida Ölmedal berättar om hur Gudrun Schymans feministiskt initiativ blev ett av Sveriges största partier – på facebook.

Läs också om Kinas största näthandelsföretag som värderas i klass med Google.

Therese Eriksson presenterar den danska författaren som retat upp kultureliten på andra sidan sundet och nu ska inta Sverige.

Johannes Forssberg förklarar varför politikerna är ett större hot mot integriteten än Lexbase, och Thomas Engström avslöjar vad som skulle kunna få honom intresserad av ett val till Europaparlamentet.