Vem-som-helst-valrörelsen

Text:

Kung David, han i Bibeln, hade en bunt män till livvakter. Benaja, till exempel, som förde befäl över keretéerna och peletéerna, två folkslag ur vilka legosoldater värvats. Detta har sin poäng, nu när valrörelsen står och klampar i farstun.

Luther, han med teserna, transkriberade så småningom hebreiskan till latiniserad tyska, så folkslagen plötsligt hette Chrethi och Plethi. Som vore de två personer. Vilket den svenska översättaren, som levde på Gustav Vasas tid, höll fast vid, och vips hade vi fått kreti och pleti, begreppet för vem-som-helst.

I det digitala tidevarvet kan vem-som-helst nästan göra vad som helst. Betala en knapp femtilapp och få veta vem som begått vilket brott mot vem och hur det gick till. Till exempel. När nu ett företag gjort till affärsidé att så många som möjligt ska få veta så mycket snaskiga detaljer som möjligt.

I den digitala valrörelsen har det där med kreti och pleti också sin relevans, fast på ett annat sätt. Här är Kreti och Pleti soldater igen, som i det bibliska originalet. Legoknektar i twitterarméer, vilka fäktas dygnet runt. Oavsett om vapnen är blanka eller inte.

Förra veckan handlade det om krav. Socialdemokraterna ville villkora socialbidrag för unga med motprestationen att fullfölja gymnasieutbildning. Skandal! skrek vänstern, som glömt allt vad flit och utbildningsreserv och skötsamma arbetare heter. Dubbelmoral! vrålade högern, som hade dåligt samvete för Fas 3. Allt medan socialdemokratiska partisoldater länkade upp någon opinionsmätning. Som vore det ett bevis för att de hade rätt.

Säga vad man vill om lantbruksorganisationen LRF och deras lokalavdelningar i sörmländska myllan. Men bönderna har i alla fall en del kravmärkta produkter till försäljning. Det skulle ju partierna kunna ta efter.