Det stora kavajslaget

Text:

Kavajkostymen har alltid varit en hycklares klädedräkt. En doktorsavhandling vid Södertörns högskola visar hur det gick till när den slog igenom i Sverige i början av 1900-talet: Prinsen bar kostym för att signalera hur ledig och folklig han var. Tegelarbetarna drog på sig den för att öka sin tyngd i fackliga sammanhang. Konstnärsskrået använde den tvärtom i sammanhang när de ville tona ner sin excentricitet.

Medan kavajkostymen etablerades som tjänsteplagg, utvecklades den dessutom till ett minfält för klassresenären. Som det här med knäppningen. Den nedersta knappen ska lämnas oknäppt – fast inte om du har en dubbelknäppt kavaj. Och inte kan du vara nöjd med att knäppningen på ärmen är fastsydd så att du inte glömmer att knäppa den – nej, manschettknappen SKA lämnas oknäppt för att visa att du har råd med en skräddarsydd kostym.

Till och med när man ska ta av sig kavajen blir det fel. När Göran Persson ville lufta halsen vid ett tal läxades han upp av Dagens Nyheters Barbro Hedvall: »Skjortan var av den typ som kräver slips och gör sig bäst under kavaj.«

När Dagens Arena härom veckan rapporterade att socialdemokraterna infört kavajförbud var det därför logiskt att flera medier hakade på utan att lyssna på kampanjledarnas dementier. Folkligt och kavaj går inte ihop. Det första moderaterna gjorde i sin folkliga makeover inför valet 2006 var ju att be partimedlemmarna att lämna kavajen hemma.

Men det finns en lösning. Faktum är att kavajen, utan tillhörande kostymbyxa, har en folklig historia. Den användes av sjömän långt innan den blev herrmode. Som tidningen Figaro konstaterade strax innan kostymtrenden slagit igenom: »Om den usla kavajen nedlåta vi oss ej att tala. Och ännu mindre om kavajens usla bärare. Av vilka de flesta är på moraliskt fördärv: trilljannar (cyklister), skolynglingar, lantpatroner, bondriksdagsmän på hovbal och för lösdriveri varnade varietébesökare.«

Det gäller alltså att dra på sig en grövre solblekt skepparjacka om man vill bära kavaj på folkligt vis. Och tittar man i modehusens vårsortiment är det precis vad som gäller. Skepparkavajen dyker upp på var och varannan klädgalge, och flera klädkedjor går ut hårt med den föraktade storrutiga kavajen.

Den som vill vara folklig 2014 hänger alltså inte av sig kavajen – men den lämnar kostymbyxan hemma.

Fakta | Kavaj på sossevis

Med toppluva. Olof Palme blev välkänd för sitt stilbrott.

Lysande färger. I socialdemokraternas rekommendation till riksdagskandidaterna föreslås glada färger. Var stilförebilden Mona Sahlin, som gärna syntes i rosa eller knallorange?

Gråsosse nouveau. Luciano Astudillo i socialdemokraternas partistyrelse är känd för sina eleganta kostymer, ofta i grått. Utländska delegater misstar honom för en filmstjärna. Enligt honom själv, i alla fall.