Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

En prins som talar klarspråk!

Kungligheter har gjort en konstart av att uttrycka sig innehållslöst. Inget får uppfattas som kritik. Allt är fint och förtjusande.

När Anna Ritter intervjuar prins Daniel för sitt reportage om organdonation bryter han med den traditionen. Det hade varit så lätt att bara prata om den fina vård han själv fått och hur bra sjukvården fungerar för dem som haft turen att få nya organ innan det är för sent. I stället fokuserar han på dem som inte är lika lyckligt lottade. De som står i kö och riskerar att dö under sin väntan.

– Vi kan inte låta praktiska frågor och logistik hindra människor från att överleva och leva ett drägligt liv […] Det är helt enkelt inte okej […] Vi kan inte ha det så här.

Tre kilometer från Kungliga slottet bor Jenny Stensson. Hon är 20 år gammal och hennes liv hänger på att hon mycket snart får en ny njure och en bukspottkörtel och benmärg. Hennes odds hade varit betydligt bättre om hon hade bott i Norge.

Förmåga att tala klarspråk står inte högt upp på kravspecifikationen när en ny ordförande för EU-kommissionen nu ska utses. För att klara sig igenom alla lager av förhandlingar, kompromisser och taskspel är det inte ett späckat cv som behövs. Det är precis tvärtom. Den som utmärker sig, skaffar sig samtidigt motståndare i något land eller någon politisk gruppering. Lite för höger, lite för vänster, lite för mycket federalist, lite för fransk, lite för tysk. Många framstående ledare har genom åren sorterats bort när Bryssels topposter fördelas. Det är därför en roddtur på Harpsund med Merkel och Cameron räcker för att brittiska tidningar ska börja spekulera om Fredrik Reinfeldt som kompromisskandidat när EU-kommissionens nästa ordförande ska vaskas fram. Johan Anderberg kartlägger de märkliga turer som föregår chefsutnämningarna i Bryssel.

Trevlig läsning!

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera