Vem är det som styr egentligen?

Text:

För de som förvaltar våra besparingar skapar däremot den växande ägarmakten ångest. Hur ska de nya giganterna använda sin allt större makt? En vanlig vecka är uppdraget ganska enkelt att formulera. Maximal avkastning till spararna är det övergripande målet. När en svensk nationalklenod står under uppköp från utlandet är det inte lika lätt längre. Anders Billing kan nu berätta hela historien om den bittra kamp i pensions- och aktiefondernas styrelserum som slutade med att Scania blev heltyskt.

Tågstrejken i Skåne är på papperet en tvist mellan ett internationellt transportbolag som vill ha timanställd personal, och 252 anställda som vill ha fasta heltidstjänster. I förlängningen handlar det om hur mycket vi, som skattebetalare, är beredda att slanta upp. Betala någon en heltidslön för att jobba deltid? Nää. Fast å andra sidan: Vem skulle själv gå med på att studsa upp i givakt på exakt de tider som arbetsgivaren vill? För att tågen ska börja rulla krävs en kompromiss någonstans mellan dessa ytterligheter och resultatet blir avgörande för hela arbetsmarknaden, skriver Johan Anderberg.

Hur kommer det sig att alla plötsligt älskar Linda Skugge? Therese Eriksson porträtterar den bokaktuella kulturikonen.

Den som längtar till herrfotbolls-VM i Brasilien har en svensk superstjärna att heja på. Jonas Eriksson är vår främsta fotbollsdomare och berättar för Martin Röshammar om hetsiga spelare och om hur han blev mångmiljonär.

Sugen på lite broccoli? Inte det. Men vad sägs om Beneforté då? Matilda Lindwall skriver om grönsaker som får nya artistnamn och plötsligt blir väldigt populära.

Trevlig läsning!