Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Ända in i kaklet

Visst finns exempel på sena omsvängningar i val, men de har sällan berott på geniala strategiska drag från partierna.

Bara drygt två veckor kvar till valet och spänningen stiger. Regeringen och oppositionen är rörande överens om att detta på intet sätt är avgjort. Väljarna har blivit mer rörliga och många har inte bestämt sig, så det blir strid in i det sista. Den som har den bästa spurten kammar hem segern.

Fast så är det inte. Nina Brevinge har analyserat valspurtens betydelse för resultatet och slutsatserna kan få även den mest entusiastiske kampanjarbetare att tappa sugen. Visst finns det exempel på sena omsvängningar, men de har sällan berott på geniala strategiska drag från partierna.

Skolan har varit, åtminstone fram till förra veckan, en av valets hetaste frågor. Olika opinionsundersökningar visar å ena sidan att människor är kritiska till vinster i skolsektorn. Å andra sidan finns ett brett stöd för rätten att själv välja skola. Författaren Thomas Engström och fotografen Markus Marcetic gav sig ut för att rapportera från frontlinjen i vinstkriget. Den visade sig gå rakt igenom Falun.

Det som är bra för Volvo är bra för Sverige, slog Pehr G Gyllenhammar fast när det begav sig. Några decennier senare har biltillverkaren hunnit med att vara en del av Fordkoncernen för att sedan säljas vidare till kinesiska Geely. PG:s devis gäller dock fortfarande. I veckan presenterades den nya bilmodellen XC90. Skillnaden mellan succé och fiasko kan mätas i tusentals arbetstillfällen och tiotals miljarder i exportintäkter.

Anders Billing har hittat exemplet som motiverar viss optimism.

Lotta Lundgren skriver på Sista ordet om hur mötet med en nudist testar gränserna för vår tolerans, och om varför man alltid bör lyssna på mamma.

Om det känns lite deppigt nu när sommaren är slut så tycker jag ni ska läsa Izabella Rosengrens uppgörelse med alla »tänk positivt«-terapier. Det är nämligen bevisat att pessimister lever längre. Oavsett hur det går i valet.

Trevlig läsning!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera