Ut ur gruvan, in i statskassan

Text:

Det är mycket som är svårgreppbart med Microsofts köp av Mojang, det svenska företaget bakom spelsuccén Minecraft. Som summan. Den går knappt att greppa. 2,5 miljarder dollar. 17 miljarder kronor med dagens dollarkurs. Lika mycket som livsmedelskedjan Axfood värderas till på börsen.

Och förmögenheten. Den som Minecrafts grundare Markus Persson nu får. Han äger 71 procent av Mojang och drar in mellan 12 och 13 miljarder kontant. Före skatt, vill säga. För även detta är märkligt i denna historia.

Markus Persson äger sitt bolag som privatperson i Sverige. Om han vill plocka ut alla pengarna blir det en ansenlig skatteavbränning. Det bästa för honom, mycket förenklat, är att välja möjligheten att plocka ut 90 basbelopp (drygt 5 miljoner) som lön, med högre skatt, och resten som kapitalvinst, på 30 procent. I det här fallet handlar det om 3,6 miljarder som i så fall skulle tillfalla Moder Svea.

Persson tillhör redan Sveriges största skattebetalare på de utdelningar som Mojang gett hittills. Som 88 miljoner, taxeringsåret 2013. Frågan är nu om han delar ut och betalar skatt eller låter pengarna stå kvar i bolaget. Och om han står emot trycket från skatterådgivare att – helt lagligt – flytta ut och helt undvika skatt. Och då dessutom undvika att riskera en eventuellt återinförd förmögenhetsskatt. Detta händer ju samtidigt som ett regeringsskifte. Den som lever får se.

Det annars mest skruvade i detta är att Perssons pengar kommer just från ett försök att undvika skatt. För Microsoft. Ett av motiven till Mojang-köpet är att använda vinstmedel som det amerikanska bolaget kvarhållit utanför USA i syfte att undvika amerikansk bolagsskatt.

Den skattmas som skrattar bäst skrattar nog sist.