Kryddat evangelium

Text:

Bild: Elin Björklund

Robert Roberts var en frikyrklig man. Nykterist. I början av 1900-talet skickade han sin son Harry till Berlin för att studera kemi. Tillsammans hade de en idé om att skapa festliga alternativ till alkohol, och i Tyskland – som låg långt före på läskmarknaden – skapade Harry Roberts recept som han tog med hem till Örebro.

1910 startade far och son läskedrycksföretaget AB Roberts. En av dryckerna var Champis. En annan, som kommit ur sonens experimenterande, kallade de för julöl. Den var gjord på malt och humle och ett gäng hemliga kryddor. Det sägs att det var först under folkomröstningen om rusdrycksförbud på tjugotalet som försäljningen började komma i gång på riktigt. Då hade den skummiga mörka drycken bytt namn till julmust och blev det alternativ till porter och öl på julbordet som de frikyrkliga entreprenörerna hade drömt om.

I dag dricker svenskarna enligt Sveriges Bryggerier omkring 43 miljoner liter julmust om året. Det är lika mycket som den mängd apelsinläsk landets befolkning sätter i sig på ett år.

Och fortfarande är Harry Roberts gamla hemliga recept grunden i julmusten. Företaget finns kvar, och i dag säljer hans barnbarns barn Göran och hans barn och barnbarn julmustessens efter det hemliga receptet till nästan alla bryggerier som har drycken i sitt sortiment.

Apotekarnes och Nygårda dominerar marknaden. Men på sistone har småbryggeritrenden slagit igenom även när det gäller julläsken och mer sofistikerade, mindre söta mustvarianter har tagits fram. Även de stora företagen försöker lyxa till julmusten. Apotekarnes har lanserat en årgångsjulmust med en extra hemlig smaktillsats, som är tänkt att bli en gissningstävling på julafton. Facit finns bakom en flik på flaskan.

Nygårda lagrar julmust på bourbon- och romfat, till den som vill ha sådan eftersmak på sin alkoholfria dryck. För ännu i dag firar julmusten triumfer som alkoholfritt alternativ med smak som även gör vuxna glada.

När Stockholms tidigare finansborgarråd Kristina Axén Olin för snart tio år sedan talade ut om sin beroendeproblematik var det julmusten som skulle bli hennes räddning.

– Jag kommer att avstå från alkohol och droger framöver.

För tid och evighet? frågade tidningen och fick svaret:

– Jag tar en dag i taget. Jag lär bli storkonsument på julmust, men det är å andra sidan vansinnigt gott.