Att hitta rätt påskdryck är knepigt

Men vodka, renat och alkoholfri öl funkar bäst.

Text:

Bild: TT

Påsken är knepig och vår tid med den. Det som serverades på påskbordet förra året är nästan 20 procent dyrare i dag. Ägg med salmonella, dyrlax och lammkött som blivit svindyrt. Spriten har inte varit lika prisutsatt, inte vinet heller, ändå får man väl spara in på karusellerna det man förlorar på gungorna och handla billigare sorter.   

Påsken är en av systembolagets viktigaste helger, men det får de naturligtvis inte säga själva. Midsommar, jul, nyår och påsk.  

Talande är systembolagets statistik. Påsköl och snaps är storsäljare och tittar vi på sortiment liknar påskinköpen det som handlas till julhelgen. Vi söker drycker som passar till en kökkenmödding av smaker på bordet i ett försök att hitta kombinationer.  

Alla dessa olika sillinläggningar gör det svårt. Förr gick det bra att hälla upp beska droppar till vanlig inlagd sill utan att det krockar eller en akvavit späckad med kummin som bollar fint mot sötman i inläggningen.   

Hörde om någon som tänkte dricka vin till smörgåsbordet där dessa fettbomber, ägg med majonäs, stoltserar med sillar blandade med fet kräm – hallå det funkar inte!  

En ilsken röst bland många:   

"Snapsen är tydligen nödvändig och har blott två funktioner till påsk: Ett är att lösa allt det feta på smörgåsbordet och två att göra middagsgästerna salongsberusade. Bäst är vodka eller renat."  

På systemet är det mycket riktigt mest vodka och rent brännvin som säljs till påsk och midsommar.   

Ska man para ett kryddat brännvin till hela bordets alla rätter så måste man bära hem en helsikes massa olika kryddningar, Aalborg Jubilæums akvavit till äggrätter och majjo, Herrgårds till rökta grejer, OP till den gravade laxen, Gammal Norrland till den sötainlagda sillen, Läckö till sillarna med krämig inläggning. Äsch, renat är bra till påsk. Mörkt öl därtill, ett "påsköl" med hög beska som skapar det där runda kring allt det feta. Ett ljusare påsköl till äggen, lammet och eventuella fiskrätter.   

Det blir en jäkla massa alkohol för den som väljer det. Testa alkoholfritt.  

Norrlands Guld alkoholfri är lättdrucket, men lite identitetslöst jämte många andra ljusa alternativ. Betydligt mer karaktär finns i till exempel "A ship full of IPA" där man egentligen inte fattar att det är alkoholfritt, så bra är det!   

Prövade också en alkoholfri Guinness som bryggeriet kämpat med många år för att ta fram och visst finns karaktären där, men samtidigt är det något som saknas: Alkoholen! Kanske denna lamare Guinness duger till smakrika saker från bordet typ kryddsill och gravlax.  

Systemets egna brännvinsalternativ som är alkoholfria är bara att glömma. Till jul mixade vi röda vinbär. Hällde över massan att rinna av genom silduk till råsaft. En fyra till julsillen var helt jäkla underbart!  

Håller på att glömma påskens kanske roligaste pyssel som kan passa alla i familjen, äggtoddyn som kan njutas både med och utan alkohol.  

Vispa fyra äggulor med fyra matskedar socker tills det är riktigt vitt och pösigt. Vispa i två matskedar whiskey, rom, konjak eller sprit efter smak. Till underåriga och nykterister vispas några matskedar vatten i. Stor njutning till påsk.