Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Epokskifte i sfären

När Marcus Wallenberg dog 1982 lämnades sonen, Peter Wallenberg, inte bara med att pappan förklarat honom som en komplett odugling.

Pappans misstroende var dessutom lika kompakt som orubbligt. Förutom att Marcus aldrig drog sig för att förolämpa sonen i tid och otid – gärna så att många hörde – gjorde han strax innan han dog också upp bakom ryggen på sin son med en av den tidens fixstjärnor i näringslivet, Volvochefen Pehr G Gyllenhammar. Omgivningen färgades av pappans omdömen och länge beskrevs Peter Wallenberg just som direkt olämplig för det tunga uppdrag han ärvt.

Starten för Peter Wallenbergs tid som sfärens ledare kunde minst sagt ha börjat bättre.

Inte så konstigt kanske att han har sett till att ge generationen efter honom bättre förutsättningar. Sönerna Jacob och Peter Jr samt brorsonen Marcus har gradvis fått växa med uppdragen och nu, när Peter Wallenberg gått bort, har han sett till att manegen är krattad. Fokus nya medarbetare Lotta Dinkelspiel kan, tillsammans med Anders Billing, berätta hur han före sin bortgång var med och säkerställde att en ny struktur fanns på plats, en konstruktion som i grunden ändrar hur Wallenbergsfären utövar sin makt.

Samtidigt som stora delar av världen kom på fötter för att manifestera mot terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris pågick ett våldsamt övergrepp i norra Nigeria. Exakt hur många som dödades är osäkert – uppgifter säger att det kan vara upp mot ett par tusen. Mer klart verkar det vara att Boko Haram ligger bakom. Axel Kronholm förklarar hur terroristgruppen kan vara så kusligt framgångsrik i sin strävan att bilda ett kalifat.

Trevlig helgläsning!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera