»Tar du inte min gråt på allvar?«

Text:

Foto: Plattform produktion

I videon där du och din producent tittar på tillkännagivandet av Oscarsnomineringarna bryter du ihop i gråtattacker som liknar dem huvudpersonen i »Turist« får. Många har frågat sig om allt är fejk. Hur är det?

– Hahaha, vad ska jag svara på det. Jag svarar att jag blev offer för min egen instinkt.

Precis som huvudrollsinnehavaren i »Turist« säger! 

– Ja …

Men du skådespelar alltså samtidigt som du får det här beskedet?

– Tar du inte min gråt på allvar? Vad är det för spekulation? För oss blev det här ett roligt sätt att hantera nederlaget. Det är väldigt många som har hört av sig efteråt. En bra titel på det här klippet vore »Varats olidliga lätthet«. Det är sällan man får vara med om det där känsloläget.

Blir det fler Ruben Östlund-filmer av den här typen?

– När det finns ett roligt läge kommer vi säkert att göra det. Vi har redan gjort en långfilm som filmades med bara mobilkamera, och kunde fånga ganska intima ögonblick. Då blev vi mer orädda för vissa sidor hos oss själva. Det började kännas lite som … som om det är midsommar och en person har badbyxorna på sig medan alla badar nakna. Vem är det som är töntig då?

Ska man tolka det som att ni med den här videon ansluter er till de miljoner människor som dagligen filmar sina intima stunder och lägger upp på nätet, medan resten av filmvärlden står kvar påklädda på stranden?

– Haha, precis. Så kan man säga. De andra står där med badbrallorna på.

Fakta | Fem frågor

När Oscarsnomineringarna offentliggjordes förra veckan filmade regissören Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorf, som gjort den förhandstippade »Turist«, sina reaktioner på tillkännagivandet på ett hotellrum i New York. När »Turist« blir utan nominering bryter Östlund ihop utanför bild, medan Hemmendorf säger: »Nej, klä inte av dig. Sitt. Sitt.« Videon har fått stor spridning i amerikanska medier.