Historien går igen

Text:

Vid sidan av miljoner romer, homosexuella, handikappade, sovjetiska krigsfångar och religiösa minoriteter dödades runt sex miljoner judar i nazisternas koncentrations- och förintelseläger under andra världskriget. Till Auschwitz deporterades cirka 1,3 miljoner människor. Judar var i absolut majoritet. Totalt överlevde 200 000 tiden i lägret.

Sällan har väl en påminnelse om nazisternas massmord känts mer angelägen än i dag, då de brutala dåden i Paris och Köpenhamn etsat sig fast, omöjliga att skaka av sig. Automatvapenbeväpnade poliser utanför judiska förskolor förstärker bilden av utsatthet.

Men attentaten i år är bara ett par uttryck för den långa raden av antisemitiska attacker och hatbrott. Lotta Dinkelspiel och Ida Ölmedal beskriver hur antisemitismen har sett ut. Och hur den har kommit tillbaka, i nya former.

Fokus kulturredaktör Elsa Westerstad resonerar – apropå händelserna i Paris i januari och nu i Köpenhamn där Lars Vilks troligen var måltavla – om hur många vill begränsa konsten och beskära dess utrymme. »Den konst som inte är fri är inte konst, och den tolkning som inte kan ersättas med en annan är inte en tolkning«, skriver hon i veckans kulturkrönika.

Emil Arvidson har lunchat med Love Antell, mest känd som musiker men som också är illustratör. Han menar att Lars Vilks, bland andra, har fått betala ett högt pris för principen att inget får vara heligt: »Att försvara dem kräver inte att vi tycker om dem.«

Trevlig läsning i helgen!

PS. Minnesgoda läsare kommer ihåg att vi utlovade ett något speciellt nummer av Fokus denna vecka. Attentaten i Köpenhamn gjorde dock att vi sköt upp berättelsen om en mycket osvensk politisk historia. Håll ut. Nästa vecka kommer den. Garanterat.