Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Tuff vecka på jobbet

Både för Hillary Clinton och Margot Wallström har mycket stått på spel under de senaste dagarna.

De har haft det rätt körigt i veckan. Pressade och ifrågasatta på varsin sida Atlanten. Den ena med chansen att bli världens mäktigaste, den andra i en lilleputtnation med ambition att agera på den världspolitiska arenan.

På helt olika nivåer, självklart, men för båda har insatserna varit höga.

Skulle Clintons användande av en privat e-postserver när hon ledde det amerikanska utrikesdepartementet kunna rubba hennes förtroende så mycket att det ställer till problem i den kommande presidentvalskampanjen?

Skulle Margot Wallströms feministiska utrikespolitik med mänskliga rättigheter som central beståndsdel få sig en rejäl törn i hanteringen av Saudiavtalet? För Wallström och regeringen handlade det också om en eftertraktad plats i FN:s säkerhetsråd. Hur skulle det gå med den om Sverige skaffade sig för många ovänner?

I tisdags tvingades Hillary Clinton till sist svara på medias frågor. Fram till dess hade hon nöjt sig med en tweet. Johan Anderberg berättar i veckans nummer att det är en helt ny Hillary Clinton vi får se när valkampanjen snart drar i gång
på allvar.

Samtidigt, på plats i Kairo för att hålla tal inför Arabförbundet, fick Wallström -beskedet att något tal skulle det då inte bli. Saudiarabien satte p efter att ha fått indikationer på att Sverige inte ville förlänga det militära samarbetsavtalet. En dag senare fördömde arabiska utrikes-ministrar uttalanden som Margot Wallström gjort om Saudiarabien.

Vad var det för socialdemokratisk utrikespolitik som låg bakom det här? Nina Brevinge visar på en utrikespolitik som inte varit helt lätt-navigerad.

Trevlig helgläsning!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera