Maskernas mästare

Text:

I sin bok »Om konsten att läsa och skriva« varnar Olof Lagercrantz för att analysera ett författarskap medan författaren fortfarande är i livet. Hans son, David Lagercrantz, är i högsta grad en levande författare som om ett par månader kommer ut med en bok som redan snackats både upp och ner. Upp av ett pr-inriktat och vinsttörstande förlag. Ner av kritiker och andra tyckare som ifrågasatt upplägget där David Lagercrantz så att säga plockar stafettpinnen ur handen på den numer avlidna Stieg Larsson och spinner vidare på hans Millenniumserie, succétrilogin som nu alltså får en fjärde fristående del.

Fokus Josefin Olevik sätter i första hand inte sökarljuset på denna kritik i sitt porträtt av David Lagercrantz. I stället ringar hon in en långt mer oskriven sida av hans författarskap: hans ständiga identitetsbyte som anpassas till vem han skriver om just för tillfället. »Just nu är han uppe i en ny anekdot av sitt livsbygge«, skriver hon i artikeln.

Men innebär det att han bluffar? Eller spelar han roller? Oavsett vilket har han kanske funderat över raderna i sin fars bok om att skriva: »Alla, som skriver, har verkligheten som sin uppdragsgivare. Att vara trogen mot det man uppfattar som sant blir uppgiften.«

Missing people spelade en avgörande roll i sökandet efter den försvunna flickan Lisa Holm, som hittades död för en vecka sedan. Och det är långt ifrån första gången som de kunnat bidra till polisens arbete. Fokus Nina Brevinge beskriver en organisation som inte bara kan beskrivas i framgångstermer.

»Han dansade sig igenom 80-talet på en diet av kokain, GHB, ecstasy, opium, amfetamin och quaaludes.«

Missa inte Clara Törnvalls text om popikonen Billy Idol, vars bok snart kommer ut på svenska.

Trevlig läsning i midsommar!