»Telia är ännu mer ­insnärjda i dag än förr«

Text:

Bild: Åsa Liffner

Telia Sonera aviserar nu att de drar sig ur Euroasien. Varför?

– Telia har inte lyckats genomföra det de lovat – att få verksamheten i länder som Uzbekistan och Vitryssland hållbar. Problemen har snarast förvärrats sedan 2013. Skriverierna om mutkulturer har fått konsekvenser. Flera av Telias medarbetare har stoppats på flygplatserna och inte fått ta sig in i vissa euro-asiatiska länder, så det har blivit svårare för Telia att bedriva sin verksamhet. Det syns i siffrorna, Telia tappar försäljningen och ser vinsterna sjunka. Samtidigt har de inte vunnit något på sin hållbarhetsstrategi, eftersom de inte har kunnat garantera att den krympande verksamheten är helt ren.

Vad kunde Telia gjort annorlunda?

– De hade bland annat kunnat informera bättre. De har kontinuerligt undanhållit information. I pressreleasen hävdar de att de kommit långt i sitt hållbarhetsarbete, men egentligen är de ännu mer insnärjda i dag än förr. Det kommer fler skandaler.

Kommer de att kunna dra sig ur?

– Jag tror det är jättesvårt. Bolaget är mindre säljbart i dag än för två år sedan. Turkcell är en tänkbar köpare. Telia vill ha bort problemen från Stureplan och tycker att Istanbul ligger tillräckligt långt ifrån. Samtidigt är de ägare i Turkcell, så delvis skulle de sälja till sig själva.

Varför har de inte dragit sig ur tidigare?

– En tredjedel av resultatet kommer från Euroasien, så det är klart att det är ett svårt beslut.  När de nu gör det hade det varit bättre om de berättat att de gjort vad de kunnat, men inte lyckats.

Du skriver att det mest uppseendeväckande som hänt är det som utspelar sig i maktens korridorer i Rosenbad. Vad är det?

– Alliansregeringen och hur de har skött bolagsstyrningen är huvudtemat i boken.  I frågan om bonus la de sig i, körde över styrelsen och klampade på aktiebolagslagen för att ta politiska poäng, men när det gäller affärerna i Euroasien, har de skyllt ifrån sig och sagt att de inte haft något inflytande. De har varit duktiga på att frånsäga sig ansvar, när det passar dem.

FAKTA | Fem frågor

Patricia Hedelius är börskrönikör och ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och aktuell med boken »Telia – alliansregeringen och korruptionen« (Massolit förlag).