Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Full fart bakåt

Han måste ha varit bergfast övertygad, VW:s koncernchef Martin Winterkorn, att han valde rätt den där dagen 2007.

Som nybliven chef för en av världens biljättar pekade han med hela handen ut riktningen: det var diesel bolaget skulle satsa på. Detta beslut fattade han trots att flera konkurrenter höll på att plocka fram klart mer miljövänligare alternativ i form av hybrid- och elbilar. Och trots att den så avgörande amerikanska marknaden just skulle få nya och tuffare utsläppskrav som hotade att begränsa VW:s möjligheter att lyckas med sina dieselbilar i USA. Även om Martin Winterkorns strategi nog blev rätt framgångsrik till en början påminner hans taktik mest om någon som försöker backa in i framtiden, skriver Fokus Johan Anderberg apropå den gigantiska bolagsskandal som rullats upp under den senaste veckan och som vi långt ifrån sett slutet på.

Mer miljö blir det i reportaget om revolutionen med en ickefossil energikälla, vars stora framgångar nu kan hejdas av politiker, flera av dem med grön partifärg.

I helgen öppnar Olafur Eliassons utställning på Moderna museet i Stockholm. Han har beskrivits som en superstjärna i konstvärlden men på veckans kultursidor beskrivs hans konst som »en produkt, perfekt anpassad till spektakelsamhället«. Dennis Dahlqvist förklarar sin sågning.

När vi i rra veckans tidning presenterade de 75 mäktigaste i Kultursverige väckte det en hel del uppmärksamhet och listan fick många reaktioner. Mycket ros men också – som det blir när man ger sig på att ranka och definiera makt – ris. En del med konstruktiva förslag på hur listan kan förbättras och utvecklas till nästa år. Och det tackar vi självklart för. Ta del av reaktionerna och redaktörernas – Anders Billing, Josefin Olevik och Elsa Westerstad – svar här på fokus.se under helgen.

Mycket trevlig läsning i helgen!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera