Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Livet utan triggervarning

»Allt oftare upprättar studentorganisationer listor över vad som inte bör sägas. Kulturinstitutioner och medier följer efter.«

En Los Angeles-morgon 1973 satt Germaine Greer på Beverly Wilshire Hotel och prasslade med flygpostutgåvan av brittiska The Times. Hennes debutbok, »Den kvinnliga eunucken«, var en världssuccé. Den filmade sluggerdebatten med Norman Mailer om kvinnans frigörelse redan legendarisk.

In klev Frank Zappa och hans fru Gail.

Greer och Zappa kände inte varandra, men inom några minuter satt hon i Zappas Rolls-Royce på väg till Schwabs apotek. Greers pojkvän hade givit henne flatlöss. Det bästa medlet mot det, försäkrade Zappa, var Schwabs blåa salva. Provokatörerna hade funnit varandra.

I höstas talade Greer på temat »kvinnor och makt« vid universitetet i Cardiff. Hon gjorde det trots att tretusen personer, mestadels studenter, krävde att föreläsningen stoppades. Greer betraktar könsbytta transkvinnor som kastrerade män. Den åsikten ansågs så kränkande att Greer inte borde tillåtas tala, ens i ett annat ämne. Arrangörerna stod emot opinionstrycket. När Greer efter föreläsningen fick en fråga om saken, gjorde hon inga försök att släta över:

»Jag anser inte att en kvinna är en man utan kuk. Om du inte plötsligt upptäckte att dina byxor var fulla av blod när du var 13, är det något viktigt med att vara kvinna som du inte känner till.«

Greer är snart 77 år gammal. Zappa skulle ha fyllt 76 i år. Mailer var 84 när han dog 2007. Deras liv är pärlband av förgripligheter och en och annan grovhet. En del är genant, annat briljant, men de är intellektuella av en generation där frimodigheten hade egenvärde. Det brukade ge dem klippkort till universitetsdebatter. Nu är det tvärtom. Såväl i Sverige som i Storbritannien upprättar studentorganisationer allt oftare listor över vad som inte bör sägas. Kulturinstitutioner och medier följer efter.

I Storbritannien växer en motreaktion, rapporterade förra veckans Sunday Times. »Speakeasy«-rörelsen tänker lista ett dussin av samtidens mest kontroversiella idéer och bjuda in studenter till debatt. Vi funderar på att göra något liknande här på Fokus. Förr eller senare tar ju de frejdiga sjuttio- och åttioåringarna slut. Vem ska då försvara det raka meningsutbytet mot puritanska ungdomar?

PS. Även Bowies sämsta stunder var sevärda, som det här.

13 thoughts on “Livet utan triggervarning

 1. Anton Malmquist skriver:

  Precis som jag befarade tar Hakelius med sig sin intellektuellt ohederliga okunskap och dissonans med samtiden till Fokus ledarsida. Förmodligen årtiondets mest inkompetenta rekrytering. Förhoppningsvis gör Hakelius tillsammans med mediakrisen lidandet kort. Synd på en tills nu kompetent tidning, tur att min prenumeration nu löper ut.

 2. Mattias skriver:

  Något som vore väldigt intressant om en seriös tidning som Fokus, är en djupgående intervju med galleristen Henrik Rönnquist och gatukonstnären och provokatören Dan park.

  Jag hade i alla fall funnit det som intressant med en seriös diskussion med dessa två herrar. För oavsett vad man anser om Dan Parks konst, så är det rätt unikt med en Svensk konstnär som fängslat på grund av sin konst.

 3. Ole skriver:

  Spännande. Vem vet, jag kanske kommer tillbaka som prenumerant.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Hur man inom akademierna kan komma på tanken att censurera den, tanken alltså, är antingen ett mysterium eller något vars förklaring får en att låta som en ärkereaktionär alternativt konspirationsteoretiker av rang (eller båda dessa i skön kombination).

  Allt skall sägas, om så bara för att provocera. Använda kriminella till biologisk forskning? Bu eller bä? Allt åt alla? PTH eller PTV? Sak samma.

  Kanske vårt hopp står till autister. De är befriande fria från dylikt nonsens utan håller sig till sakfrågan utan personangrepp, känsloargument eller annat ovidkommande. Samtidigt är de så överväldigande empatiska att de har svårt att uttrycka sig.

  Vem hade kunnat ana att humaniora och samhällsvetenskapen, med kultur/media-sektorn som kyrkorum, skulle bli den nya ortodoxin?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  1. Angelica skriver:

   Haha jag kan inte låta bli att skratta åt din kommentar om autistiska då jag känner igen mig då jag har autism.

   Men det kan bli lite jobbigt för oss då många utan diagnos har en vana att plocka ut ett enstaka ord och på så sätt tilldela oss åsikter vi aldrig skrivit.

   För mig som alltid hållet mig till ämnet blir väldigt störd på det ☺.

   Samtidigt som jag tycker att folk har alldeles för lätt att ta åt sig av obetydliga saker och gör en höna av en fjäder.

   Fast åt andra sidan så skulle diskussionerna riskera att bli alldeles för svart eller vit ?

 5. Jonas skriver:

  Haha, när man blir påhejad av folk som gnäller på ”åsiktskorridoren” kan man vara stolt. Eller inte 🙂

 6. Jakob skriver:

  Underbart och lycka till. Ska bli spännande att se om Fokus verkligen vågar släppa fram alla slags människor och åsikter eller om breddningen begränsas till ett fränare språkbruk. Själv har jag aldrig förstått vad som är farligt med att låta folk med ovanliga uppfattningar komma till tals. Har de rätt ska vi vara tacksamma för deras mod. Skulle vi inte hålla med kan vi argumentera om saken istället för att låta de extrema uppfattningarna jäsa i mörkret.

 7. Per skriver:

  Lysande, Hakelius! Har läst Fokus till och ifrån under åren men från och med nu är det prenumeration som gäller. Beställde idag.

 8. Marre skriver:

  Kommer att köpa nya numret för att se om Hakelius satt sin prägel på tidningen. Om det är så, har ni en prenumerant.

 9. annika_johan skriver:

  Efter att Fokus stoppade reportaget om Researchgruppen sa vi upp prenumerationen.
  Nu verkar det vara dags att börja prenumerera igen!

 10. Hej Johan !

  Om du vågar ta i politikens viktigaste fråga på lång sikt, klimatet, har du ett tema som gör Fokus till den mest behövda tidskriften i dagens politik. Detta tema används idag för att fullständigt ställa om landet, mest tydligt dess produktion av energi. Men Lena Ek menade att det skulle med i ”alla politikområden”.

  Nätverket KLIMATSANS förefaller var den enda organisationen i Sverige som konsekvent samlar och sprider fakta om klimatet. Vi hjälper dig gärna med helt outtömliga ämnen för att informera läsarna om all den vilseledande eller felaktiga information SVT, TT och rikstidningarna matat svenska folket med under ett par decennier.

  IPCC lider nämligen av grav inkompetens, som bl.a. yttrar sig i dess hävdande av stöd från 97 % av ”klimatforskarna”. Granskar man de studier de refererar till finner man att de är så dilettantmässigt utförda att de bara betyder enstaka procent.

  Hör av dig !

  1. Anton Malmquist skriver:

   Det är tydligen den här typen av klimattomtar man vill locka till sig som tidskrift numer. Skäms för att ens en gång hållt Fokus högt vad gäller kvalitet och stringens.

 11. Eva Björkman skriver:

  Johan,jag kommer att älska dig om du gör detta till ett återkommande inslag. Som läsare av idag av enbart dagspress och konsument av SVT halkar man ju bara runt i den ökända Åsiktskorridoren eller Mullvadsgångarna (ännu trängre,jag vet för jag har haft en gård i England där mullvadar är legio)
  Lycka till med ditt nya mycket viktiga uppdrag!

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»3:12-reglerna gör folk till skatte­planerande kapitalinkomsttagare«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera