Årets svensk i teknik/innovationer är en kapitalist som vill göra gott

Text:

Bild: MORGAN EKNER

Niklas Adalberth lämnar Klarna«. Nyheten att grundaren till en av Sveriges få »unicorns« – alltså teknikföretag som är värda mer än en miljard dollar – hoppade av fick en hel bransch att stanna upp. Mest överraskande var att Handelskillen med det bländande dollargrinet skulle syssla med socialt entreprenörskap. Vad var det ens? I intervjuer berättade Adalberth om sitt nya mål att påverka en miljard människor – i stället för att tjäna en miljard dollar. Det lät flummigt. Men när stålarna nu fanns i överflöd behövde han ny stimulans, bortom snabba fixar från ännu en påse pengar.

– Jag är född i Sverige, jag har en kärleksfull familj och hade tur att komma i kontakt med datorer tidigt. Allt bra som du kan tänka dig har hänt mig. Om inte jag kan ge tillbaka och göra nytta av de pengar och kunskap jag har, då vore det otacksamt, säger Niklas Adalberth.

Drivkraften kanaliserades i Norrsken, en stiftelse som investerar i teknikentreprenörer som vill lösa stora samhällsproblem. Första projektet var antikorruptionstjänsten Klarity. Gång på gång återkommer han till företaget som tycks ha blivit något av ett skötebarn för Klarnagrundaren. När Fokus når Niklas Adalberth över en pixlig Facetimelinje befinner han sig i Kapstaden i Sydafrika. På världens mest korrumperade kontinent pilottestas nu tjänsten, berättar han.

– Många i Afrika går från att inte vara uppkopplade alls till att ha en smart telefon, de skippar hela ledet med desktop-miljö, vilket innebär en väldig möjlighet. Men med det sagt så befinner de sig bara i början av den här utvecklingen.

Niklas Adalberth har precis pytsat in en halv miljard i sin stiftelse. Under sitt paraply har han bland annat en tjänst som skyndar på integration av invandrare, ett bolag som ska minska matsvinnet och ett som arbetar med e-hälsa. Det senaste initiativet under Norrskensflaggan är en fond med 300 miljoner kronor i potten. Adalberth startade den tillsammans med tre andra unicorngrundareför att investera samhällsförbättrande verksamheter.

Som mest kan investerarna få tillbaka sina investerade pengar. Det är det allt handlar om: att göra något gott utan att förvänta sig monetär avkastning i utbyte. Det är lätt att säga om man redan är miljardär, det medger Niklas Adalberth som inte förringar pengar som drivkraft. De som driver företagen Norrsken investerar i får gärna tjäna pengar, säger han, och betonar att han själv inte är »immun« mot den uppmärksamhet hans arbete resulterar i.

– Jag önskar att jag hade kommit så långt att jag inte var det. För jag har jobbat mycket med det, med allt från kurser i självkännedom till psykoterapi.

Hans förhoppning är att fler ska göra samma resa. Men det är ovanligt i en värld där många framgångsrika personer är stöpta i liknande form: de flesta som gör sig ett namn i näringslivet har gått på Handelshögskolan i Stockholm, de umgås i samma kretsar och har i många fall just pengar som främsta drivkraft. I spårvagnshallarna i Stockholm har Adalberth skapat en hubb för de andra – i sammanhanget – mer udda entreprenörerna. Drömmen är att skapa liknande miljöer i 25 städer runt om i världen inom loppet av 10 år.

– Min vision är att de bästa entreprenörerna löser de största samhällsutmaningarna.

I övrigt har Niklas Adalberth inget sammanhållet mål för sitt arbete. Sammanfattande för hans drivkraft är en rörelse som kallas »effektiv altruism«. Det innebär att varje människa ska använda det hon är bäst på för att göra skillnad. En hedgefondförvaltare ska exempelvis enligt inriktningen inte sätta sig i ett soppkök för att göra världen bättre, utan fortsätta tjäna pengar för att sedan anställa ännu fler som kan utföra det handfasta arbetet.

– Jag kan en del om entreprenörskap och teknik. Då ska jag använda det för att göra störst påverkan. Sedan struntar jag i om det är inom vatten eller ren energi, det vi tror på är att hitta rätt entreprenörer och hjälpa dem att utföra sitt arbete, säger Niklas Adalberth.

Motivering 

Stefan Persson och Marcus Wallenberg sågade affärsidén bakom betalbolaget Klarna offentligt. Några år senare var grundarna miljardärer. En av grundarna har sedan dess ägnat sig åt stiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i teknikentreprenörer som vill lösa stora samhällsproblem. Målet är att bli en mötesplats för hundratals sociala entreprenörer och att påverka en miljard människor positivt, snarare än att tjäna en miljard dollar. Årets teknik- och innovationssvensk är Niklas Adalberth.

Årets svensk

Anders Arborelius

Årets medicinsvensk: Hon räddar kvinnors underliv

Årets ekonomisvensk: Genväg till forskningen

Årets teknik- och innovationssvensk: Kapitalisten som har fått nog

Årets kultursvensk: Med största möjliga mod…