Fokus listar

Politiska tal

Fokus listar de bästa politiska talen.

 1. Julia Gillards sexismtal (2012)

 

Hon fick höra att hon såg ut som en »infetil ko«. Att hon var en häxa, en hynda. Julian Gillards tid som Australiens första kvinnliga premiärminister kantades av sexism och nedlåtande kommentarer. Men en dag fick Gillard nog. Det var när hon tvingades försvara parlamentets talman – som oppositionsledaren Tony Abbott krävde skulle avgå efter sexistiska formuleringar – som måttet rågades för premiärministern. En av hennes främsta belackare hade varit just Tony Abbott, och under 15 minuter läste premiärministern lusen av sin kritiker: »Om han vill veta hur kvinnohat ser ut i dagens Australien behöver han bara en spegel«, sade Gillard i sitt spontana, men gåshudsframkallande, tal i parlamentet.

2. Obamas tal på demokraternas konvent (2004)

 

En ung och relativt okänd senatorskandidat från Chicago får hålla nomineringstalet när John Kerry ska bli demokraternas presidentkandidat. Kerry förlorade, Obama blev senator och startade vägen mot Vita huset. Resten är, som det brukar heta, historia.

3. Martin Luther King - I Have A Dream (1963)

 

Gång på gång återkommer medborgarrättsaktivisten Martin Luther King i sitt tal till vad som efter de uttalades har blivit några av historiens mest klassiska ord: »I have a dream«. Talet vid Lincolnmonumentet i Washington har tydliga drag av en baptistisk predikan och har beskrivits som ett retoriskt mästerverk. I dag räknas framträdandet som en hörnsten i medborgarrättsrörelsen. Fem år efter de berömda orden mördades King under ett besök i Memphis.

4. Winston Churchill:  »Never was so much owed by so many to so few« (1940)

 

Striderna under Slaget om Storbritannien var ett försök av tyska Luftwaffe att under andra världskriget ta kontroll över det brittiska luftrummet. Men britterna satte upp ett hårt motstånd och när Churchill sammanfattade striderna för det brittiska underhuset berömde han de modiga piloterna med orden: »Aldrig förr har så många haft så få (few på engelska) att tacka för så mycket«. Talet tillhör de flitigast citerade från kriget. Och allt sedan det hölls har de hyllade RAF-piloterna gått under namnet »The Few«.

5. Jens Stoltenberg tal efter Breivik (2011)

 

Få av de som samlats i domkyrkan i Oslo lyckades hålla tillbaka tårarna. Talet från Norges statsminister kom bara dagar efter massakern på Utøya och bombningen av regeringskvarteren, dåd som satt en en hel nation, och dess omvärld, i chock. Orden från flicka i AUF (arbetarpartiets ungdomsförbund) var kanske mest talande för det mod Jens Stoltenberg lyckades ingjuta i sitt folk:  »Om en man kan visa så mycket hat, tänk så mycket kärlek vi kan visa tillsammans.«

Topplistan

15-11

10-6

5-1

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera