Fokus listar

Politiska tal

Platserna sex till tio.

Malala Yousafzai Nobelpristal (2014)

Malala Yousafzai hade redan gjort sig känd som pakistansk utbildningsaktivist som kämpade för flickors rätt till skolgång när hon utsattes för ett mordförsök 2012 utfört av talibaner. Två år senare mottog hon Nobels fredspris och höll ett mycket hyllat tal vid överlämnandet. Då var hon 17 år gammal. Något säger oss att de berömda orden i Oslo nog inte var det sista vi hörde av Malala.

Palme – Demokrati och människovärde (1975)


Olof Palme är 1975 inne på sitt sjunde år som partiledare och statsminister, men Socialdemokraternas närmast eviga maktinnehav börjar utsättas för påfrestningar och kräva förnyelse. Jämviktsriksdagen där frågor fick avgöras genom lottning försvagade reformmöjligheterna. Samma år kom första utkastet till löntagarfonder i en skrift av Rudolf Meidner, Anna Hedborg och Gunnar Fond. Nu skulle den ekonomiska demokratin bli arbetarrörelsens tredje stora uppgift. Palme var tveksam men eldade ändå upp kongressen med hjälp av sin retoriska skicklighet.

Dwight D. Eisenhower, avskedstal (1961)

Han uttalade stöd för allmän rösträtt och bidrog till att fred slöts på Koreahalvön. Som överbefälhavare i Europa under andra världskriget planerade han och genomförde invasionen av Normandie. Dwight D. Eisenhower höll även ett oförglömligt tal när han avgick som amerikansk president 17 januari 1961. I det tv-sända talet tog han avstånd från, och varnade sina medborgare för, det »militärindustriella komplexet«, alltså de gemensamma intressen som försvarsindustrin, militären och politiken delade. Begreppet fick efter talet stor spridning, inte minst bland kritikerna till det efterföljande Vietnamkriget.

Edward Kennedy: »The Dream Shall Never Die«, tal vid demokraternas konvent (1980)

Ted Kennedy var fjärde son i familjen Kennedy och den tredje i politiken. 1980 kunde det blivit en andra Kennedy-president. Men Ted placerade sig som tvåa i primärvalet. Ett antal skandaler, som den 1969 när han körde bilen då en ung kvinna förolyckades i en avkörning vid Chappaquiddickön i Massachusetts, låg honom till last. Men vilket förlorartal!

Michelle Obamas tal på demokraternas konvent (2016)

Presidentfruars tal om maken i samband med en nominering på konventen brukar vara rätt pinsamma stunder. Men när Michelle Obama 2016 talade för Hillary Clinton, och kom med en redan klassisk formulering – »We they go low, we go high« – var det som ren musik för alla retorikexperter.

Topplistan

15-11

10-6

5-1

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera