Kristerssons killar

Text: Fokus | Andra Kammaren

 

Ulf Kristersson ska just grabba tag i M:s ordförandeklubba. Foto: TT

 

Vi minns ”Palmes pojkar”, eller det började egentligen med Erlanders pojkar, unga och stundtals begåvade män som kallades in som rådgivare till statsministern och partiledaren. Palme körde det varvet vidare, ”Palmes pojkar” i form av både dåvarande och tidigare rådgivare kallades med jämna mellanrum ut till Bommersvik för att prata strategi och upplägg med partiledaren. Men det var just en förbluffande manlig samling.

Med Ingvar Carlsson hade mer av jämställdhetstänk kommit in. I hans framtidsgrupp fanns flera kvinnor som Marita Ulvskog, Agneta Modig-Tham och Lena Askling. Och det fanns något av ”Carlssons flickor” i en trio unga som allt mer tydligare lyftes fram under 80-talet: Mona Sahlin, Anna Lindh och Margot Wallström.

1994 skulle det vara varannan damernas, annars hotade ”Stödstrumporna” med Maria-Pia Boëthius och Ebba Witt-Brattström i spetsen med kvinnoparti.

I Moderaterna var det då ”Bunkergänget” som härskade, med Per Unckel, Gunnar Hökmark och Lars Tobisson.

Delar av Bunkergänget, från tidningen Upp & Ned 1992

 

Efter regeringsskiftet 2006 blev det inte varannan damernas i Reinfeldt I, men 11 kvinnor och 13 män. Skiftet i Moderaterna betydde att Fredrik Reinfeldt gjorde upp med de Carl Bildt-kopior som han tyckte för mycket hade präglat partiet.

Och vid nästa regeringsskifte tog Anna Kinberg Batra över som partiledare. Första kvinnliga M-ledaren.

Att hennes tid som partiledare blev kort har också satt spår, kanske sår, över partiets framtoning bland kvinnor. Enligt SCB-mätningen i november har M också fyra procents lägre stöd bland kvinnor än bland män.

Och nu är det Kristerssons killar som dominerar helt. I partistyrelsen är det 11 män och nio kvinnor. Bland ombudsmännen är det just 15 män och sex kvinnor.

Visst finns det kvinnor bland talespersonerna, men det är Gunnar Strömmer, Erik Bengtzboe, Johan Forsell och Tomas Tobé som syns hela tiden. Och Elisabeth Svantesson som var en raket under AKB syns allt mer sällan.

I partiledarstaben är det rent av övervikt av kvinnor, men nyckelfigurerna som partisekreteraren Strömmer, biträdande partisekreteraren Anders Edholm, stabschefen Johan Stuart, planeringschefen Fredrik Johansson och talskrivaren Håkan Tribell är män.

Men om någon vill veta något om civilförsvarsfrågor kan de med fördel vända sig till Beatrice Ask. Det vill sällan någon.

 

Partiledarpar med prästplaner. Foto: TT

 

Borgerlighetens svar på Helle Klein

Apropå kvinnor och män så har Ulf Kristersson total dominans av kvinnor i hemmet, med förutom hustrun Birgitta Ed de tre döttrarna.

Pr-drottningen Birgitta Ed som startade Springtime och Six Year Plan ger sig nu in på ett helt nytt område då hon studerar teologi och avser att bli präst.

Borgerligheten kan då ha fått sitt svar på S-sidans Helle Klein, tidigare politisk chefredaktör på Aftonbladet, som i dag kombinerar jobbet som chef på Dagens Arbete med att göra inhopp som präst.

  

 

Väck med Framtidspartiet!

Sedan 2012 har Socialdemokraterna beskrivit sig som ”Framtidspartiet”. Det tänker de inte göra i valrörelsen. Enligt partiets nya grafiska profil ska man inte prata om Framtidspartiet. Skälet är att ”man ville dra ner på antalet budskap för att göra det tydligare” enligt partiets tidning Aktuellt i politiken. Men:

– Framtidspartiet kommer att leva kvar, säger Åsa Söderén, projektledare reklam på S.

Nja, Framtidspartiet i Tingsryd lades ned 2010. Ulf Nygren som tagit över som partiledare blev då politiskt villrådig men bestämde sig till slut för MP. ”Jag valde miljöpartiet för att de är emot ett storkök i Tingsryd”, förklarade Ulf Nygren sitt partival.

I nya grafiska profil förklaras för övrigt att inte heller bakgrunden är betydelsefull. ”Bakgrunden är inte lika viktig då det är väldigt kort skärpedjup som gäller och att man ska försöka få in varma färger.
I praktiken kan man fota utomhus om
det är fint väder, eller i en lokal typ en foajé eller en studio – så länge som bakgrunden blir oskarp och varm” heter det i fotoinstruktionerna.

 

Vad tänker de på?

Ett av alla dessa fototillfällen. Utdragna på en skola ska partiledarna visa intresse och försöka göra sig på bild. Men vad tänker de egentligen? Vi försökte föreställa oss det.

Men vi har nog helt fel. De kanske tänkte på andra saker. Du har säkert idéer om vad. Skicka dina förslag till [email protected].

Vad tänker Ebba, Jan, Ulf och Annie egentligen?

FOTO: TT

 

 

För den politiska balansens skull vill vi naturligtvis även få förslag om vad regeringsfolket på väg ut på dörrknackning tänker.

Skicka dina förslag till [email protected].

Vad tänker Morgan, Karolina, Stefan, Magdalena och Annika egentligen?

 

Marksistiska nyheter 1: Arbetet med att utforma Kinnas nya centrum pågår för fullt på bygg- och miljökontoret i Marks kommun.

– Nyss hade jag ett 15-våningshus på bordet, hur kan det se ut? Kan vi bygga 15 våningar i Kinna, frågar sig förvaltningschefen Måns Hallén.

 

Lika som bär:

 

Kjell Espmark, f d ledmaot Svenska Akademien

Paavo Lipponen, f d Finlands president  (tasavallan presidentti)

Tack till Håkan Jonsson!

 

Marksistiska nyheter 2:  Anrika Ludvig Svenssons gardinfabrik satsar nu på cannabis. Enligt företagets vd Anders Ludvigson började man för flera år sedan märka av att företagets amerikanska kunder som producerar växthus vände sig till cannabisodlare. Cannabismarknaden växer kraftigt just nu i takt med att allt fler amerikanska delstater och länder i Europa legaliserar cannabis.

En framtidsbransch alltså där Ludvig Svensson med sina lösningar för växthus vill vara med.

Ludvig Svenssons blev en valgimmick för Olof Palme (S) i valrörelsen 1982. I sina valtal förklarade han att byggandet behövde öka. Ökade det skulle det ge effekter i övriga i samhället. I slutändan betydde det bättre tider också för Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna.

Frågan om hur Löfven ska koppla ihop cannabis och Ludvig Svensson i valrörelsen 2018 är lite knepigare.

 

Bonus – Lika som bär

 

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

 

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.