Reinfeldt tillbaka – och styr S vädret?

Text: Andra kammaren

Bild: Svenskt Näringsliv/TT

Jacke jackar ur Rankka med Egardts stöd?

I förra veckans Andra kammaren pekade vi ut Jan-Olof Jacke som Svenskt Näringslivs nästa vd. Han är i dag vd för AstraZeneca Sverige och sitter i Svenskt Näringslivs styrelse.

Några besked från Svenskt Näringsliv i frågan har ännu inte kommit. Däremot har det smugit ut rykten om en inre maktkamp runt utnämningen.

Flera hade pekat ut Stockholms handelskammares tidigare vd Maria Rankka som Svenskt Näringslivs nästa vd. Och hon hade också stöd från tunga uppbackare, som Wallenbergarna.

Fast Rankka föll i en uppgörelse med branschförbundet Teknikföretagen, som ville ha någon från industrin. Detta som tack för att de släppte fram Fredrik Persson som ordförande, som kom från Svensk Handel.

Men vad som kan ha spelat in är att Rankka tog över Handelskammaren efter Bildts gamle vapendragare Peter Egardt. Hennes uppdrag var att få ordning på organisationen, efter att den förfallit under Egardt.

Hon gjorde en rejäl storstädning, många fick sluta, de gamla och statustunga men opraktiska och dyra lokalerna byttes ut.

Det var inte populärt hos Egardt, eftersom det inte direkt var ett bra betyg för hans ledning. Och vem är nära vän med Fredrik Persson? Jo, Peter Egardt. Andra kammaren misstänker att ett och annat samtal om vd-tillsättningen skett mellan dessa.

Peter Egardt var vd på Stockholms handelskammare 1995 – 2010, och sedan landshövding i Uppsala till 2016.

Nu väntar alla på att Jan-Olof Jacke formellt ska bli utsedd till Svenskt Näringslivs nästa vd.


Den svenska modellen – ska vara som en schlager

Den svenska modellen kommer vi att få höra om till leda fram till valdagen. Nu är den också tonsatt. Alingsåsaren Sebastian Aronsson kunde stolt ha premiär på sin schlagerfestivalinspirerade ”Den svenska modellen på Första maj i Alingsås. Så nu är det fritt fram att waila även på S-möten och fackliga sammankomster.


Bagdad Botström

Det finns alltid någon som vägrar se sanningen i vitögat.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Eo9AKl/ingen-krisstamning-i-s--ar-nyhetstorka-i-media


Hotet mot Hubertushögern

Hubertushögern – de S-rådgivare som arbetade åt Löfven redan på IF Metall, och som snackade ihop sig över en raggmunk på restaurang Hubertus – uppmärksammades i Andra Kammaren nyligen.

Men nu kan vänstersidans Corbynister också ta sikte på Hubertus visar det sig. För vem dök upp på S-föreningen Centralbyråkraternas (jo, de heter faktiskt så och är en S-förening för anställda i statlig tjänst) fredagspub på Hubertus om inte vänsterns okrönte konung Anders Ygeman!

Hans namn lyfts ofta fram i bakgrundssamtal med socialdemokrater om vem som skulle kunna efterträda Löfven. Om valet går åt skogen (vilket de flesta befarar). Mot honom talar att han inte har lyft klassiska vänsterfrågor i debatten, utan strikt hållit sig till sin portfölj. Det gillas inte av de i partiet som framhåller just Jeremy Corbyns kompromisslöshet i vänsterfrågorna. Nej, Ygeman, och för den delen en annan vänsterprofil i Rosenbad, Morgan Johansson, har mycket att lära av Peter Hultqvist, poängeterar vänstersossarna. Försvarsministern har minsann skrivit debattartiklar om fördelingspolitik i hemmatidningarna i Dalarna – samtidigt som han hållit ryssen stången!

Om Hultqvist gillar raggmunkar vet vi inte. Men om även han i framtiden dyker upp på Hubertus kan det vara läge för Löfvens gäng att ana oråd.


Invasionen i Upplands Väsby

Många har skojat om att det krävdes sex ministrar för att inviga nya laddstolpar i Upplands Väsby i veckan. Fast enligt Mitt i Upplands Väsby var de bara fem som närvarade till slut. ”Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lyste med sin frånvaro”.

Tror vi inte ett ögonblick på. Snarare var han nog där men höll sig väl gömd för att på plats noga studera denna nya försvarstaktik i form av massiv ministerinvasion.


(V)ästanvindar eller (S)ol?

Vems fel är värmen? Eller kan politiken påverka väderleken? S verkar vilja ta åt sig äran för de soligaste majdagarna på länge. Medan V inte verkar ha studerat långtidsprognoserna.


Reinfeldt tillbaka i Lycksele

1992 stod det så kallade ”Slaget i Lycksele”, när Fredrik Reinfeldt utmanade den då sittande ordföranden Ulf Kristersson om positionen att leda ungdomsförbundet MUF. Hur det gick vet vi, Reinfeldt vann och blev senare statsminister. Nu siktar Kristersson på samma post.

Och vad ägnar sig Reinfeldt åt? Jo, han åker och håller tal på Mötesplats Lycksele. Ett mindre laddat möte än det som hölls 1992 får vi anta.


Marksistiska nyheter 1

Fotskäls HC:s ishall kanske har en framtid trots allt. Båda kommunalråden är nu beredda att föra en dialog med Fotskäls HC om hallens framtid. ”Det är en fråga som inte enbart ligger i kultur- och fritidsnämnden. Den är av en annan karaktär”, förtydligar (?) Tomas Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.


Lika som bär

Daniel Bernmar på Fokus omslag nr 5 i år, och samme Bernmar ihop med partiledaren Jonas Sjöstedt. Frågan är vem av dem som har riktning vänster och vem som riktning höger….


Marksistiska nyheter 2

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på fritidshus i Marks kommun ökat med 55 procent de senaste fem året, vilket är mest i hela Västra Götaland.


Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.