Partiledarna i luven på varandra

Text:

Bild: Claudio Bresciani/TT

Kristersson lyfte på hatten för Sjöstedt

– Det är ett nytt läge för svensk politik, säger statsminister Stefan Löfven (S) när han inledde onsdagens riksdagsdebatt. Moderatledaren Ulf Kristersson bekräftade omedelbart påståendet genom att säga att han var glad över att värnskatten ska avskaffas enligt överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

– Jag lyfter på hatten och tackar Jonas Sjöstedt för det, sa han.

Ebba Busch Thor citerade Ebba Grön

S, MP, C och L säger sig samarbeta för att stoppa extremism och populism, sa KD-ledaren Ebba Busch Thor inför riksdagsledamöterna.

– Men jag påstår att deras samarbete kommer att göda såväl extremism som populism.

Hon var inte nöjd med politiken som partierna har kommit överens om.

– Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidraget, sa hon, med hänvisning till den klassiska låten ”Staten och kapitalet”, och drog ner skratt från ledamöterna.

 Björklund kritisk till Löfvens EU-politik

Liberalernas partiledare Jan Björklund var kritisk mot Socialdemokraternas EU-politik när han tog replik på statsministern Stefan Löfvens anförande i partiledardebatten.

– Så fort ett EU-samarbete ska fördjupas säger Socialdemokraterna nej, sa Björklund.

Löfven svarade att partiet tycker att EU-politiken är mycket viktig, men det imponerande inte på L-ledaren.

– Det är bra, Stefan Löfven, att du talar väl om EU men ni får inte vara så ängsliga för att samarbeta mer, sa Björklund och upprepade att S säger ”nej och nej och nej”.

Fridolin önskade mer rättvisa

Världen behöver mer rättvisa, sa Gustav Fridolin (MP) under partiledardebatten. Men MP-ledaren påpekade att mycket tyder på att världens fattiga måste städa upp för världens girighet – och vill se tydligare satsningar på klimatet.

– Vi har råd att ta hand om varandra, sa han.

Fridolin hyllade januariöverenskommelsen som han menade skulle göra världen mer rättvis.

– Familjer på flykt får återförenas, och vi hedrar en procent till världens fattigaste, och vi värnar LSS.

En av tre riskerar att få gå när arbetsförmedlingen varslar

Var tredje anställd på arbetsförmedlingen varslas, bekräftar myndigheten för Smålandsposten.  Det motsvarar 4 500 av myndighetens drygt 13 000 anställda. Var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men mängder av de cirka 240 kontoren försvinner.

Arbetsförmedlingen flaggade före jul för att rejäla besparingar väntade på grund av att M+KD-budgeten röstades igenom i riksdagen. Därefter har regeringen ihop med C och L enats om att göra om myndigheten. Dess storlek ska minskas och externa aktörer ska ta större plats.

Debatt

Arbetsmarknadspolitiken är ett svåröverskådligt system med ett otydligt ansvar som kännetecknar samhällets hela kedja av åtaganden. Folket i Sverige behöver bättre åtgärder, skriver regeringens särskilda utredare Cecilia Fahlberg på DN Debatt.

Moderaterna vill dumpa skatter och försämra arbetsrätten inom EU, skriver Jytte Guteland och Olle Ludvigsson, europaparlamentariker (S), på DI Debatt.

Moderaterna föreslår ett fempunktsprogram för att komma till rätta med en situation där regeringen under lång tid varit passiv, skriver partiledare Ulf Kristersson och Tomas Tobé, kandidat till EU-parlamentet, på SvD Debatt.