Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

L: Därför gick det så dåligt i valet

Alliansen förlorade trovärdighet när partierna gick åt olika håll i regeringsfrågan. Det är en anledning till L:s svaga valresultat, enligt partiets valanalys.

Valresultatet 2018 var visserligen en uppgång mot för fyra år sedan. Men inom Liberalerna togs beskedet om att man lyckats locka endast 5,5 procent av rösterna med besvikelse.

När Liberalerna nu presenterar sin valanalys pekas flera anledningar ut till varför det gick som det gick. Bland annat var partiet otydligt i frågor som inte kunde placeras in i den klassiska höger-vänsterskalan, som migration och integration, skriver TT.

Dessutom blev regeringsfrågan otydlig för väljarna när Allianspartierna inte gick efter samma linje. Resultatet av det var att Alliansen förlorade trovärdighet hos väljarna, hävdar valanalytikerna.

En rekommendation från valanalysgruppen är därför att ha ett tydligt besked i regeringsfrågan – i god tid före valet.

En nackdel för partiet var även att skolfrågan, som L har störst förtroende i, inte hamnade i centrum för valdebatten, rapporterar TT.

– Vi kom inte fram på samma sätt som vi hade velat. Samtalet kretsade kring andra frågor, säger Lina Nordquist, som lett arbetet i valanalysgruppen till nyhetsbyrån.

I förra veckan meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp för omval som partiledare. Enligt en del politiska bedömare kom avgångsbeskedet tidigare än planerat, som reaktion på nedgången för partiet i opinionen. I Novus senaste mätning hamnade L långt under så väl valresultatet som riksdagsspärren: 2,7 procent.

Läs även maratonlopp i nedförslut av Johan Hakelius här. 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Ekonomi
Blogg / Ekonomi

Bolagsjättar med egen utrikespolitik

Bolagsjättarna är numera stora som stater och beter sig också som nationer - med en helt egen utrikespolitik.

Ekonomi / Utrikes

Grispest höjer köttpriset i Kina – väcker symbolisk oro

En svinpest har drabbat Kina. Det driver upp fläskpriset – vilket skapar en ekonomisk oro i landet.

Blogg / Ekonomi / Inrikes

Göran Persson går i Carl Bildts fotspår

Blogg: Göran Persson vägrar sälja aktier när nya uppdrag adderas till portföljen. Carl Bildt har gjort likadant. Enda skillnaden – den ene är socialdemokrat.

Prenumerera