Han är Löfvens dolda makthavare

Text: Andra Kammaren

Jens Odlander i samband med förhandlingarna om Schibbye-Perssons frigivande. Foto: TT

Det finns runt 120 politiskt sakkunniga i Regeringskansliet. Men en funktion bland dem intar en särställning – utrikesrådgivarens.

Den evige utrikesrådgivaren var Hans Dahlgren, som började som presschef hos Olof Palme, men hade dessförinnan varit hos dåvarande utrikesminister Sven Andersson. Men även hos Palme kom han allt mer att bli inblandad i utrikespolitiken. Dahlgren har både varit Sveriges FN-ambassadör och kabinettssekreterare, men har också verkat som utrikespolitisk rådgivare åt Ingvar Carlsson, Göran Persson och Stefan Löfven. Karriären kröntes när han strax innan sin 70-årsdag blev EU-minister i vintras.

Men vem är utrikesrådgivare nu? Jo, Jens Odlander har den tunga rollen i dag. För allmänheten är han mest känd som ambassadör i Etiopien och sitt arbete för att få de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria 2012.

Jens Hertur Odlander (född 1963) började på utrikesdepartementet redan 1987.

Mellannamnet Hertur bär han liksom fadern Ingemar Odlander, som var inrikeschef och redaktionschef på Rapport, och Jens var med när Ingemar och styvmamma Christina Jutterström (senare chefredaktör på DN och Expressen och SVT-chef) var utrikeskorrespondenter i New York och Nairobi.

Karriären tog fart med en masterexamen från London School of Economics and Political Science. På UD har han tjänstgjort i Tel Aviv, Köpenhamn, London, Khartoum, Istanbul och Nairobi.

Däremellan har han hunnit vara presschef på UD och var även rådgivare till Göran Persson. När Sverige röstade om EU-medlemskap var han pressekreterare hos Europa- och handelsminister Mats Hellström.

Men sedan 2016 finns han som utrikespolitisk rådgivare åt Stefan Löfven. Ambassadör till titeln, men i det här sammanhanget betraktad som politiskt sakkunnig. Rollen som utrikesrådgivare är nyckelposition där S tidigare haft formella eller informella rådgivare som just Hans Dahlgren, Lars Danielsson (i dag svensk EU-ambassadör), Anders Ferm, Pierre Schori och Jan Eliasson.

Under Reinfeldts regeringar var Carl Bildt utrikesminister, och utrymmet måhända inte lika stort för utrikespolitiska rådgivare. Men två som hade rollen var Nicola Clase, senare ambassadör i London och i dag ansvarig för migrationsfrågor på UD, och Katarina Areskoug Mascarenhas, i dag chef för EU-kommissionens presentation i Sverige.

Så lägg namnet Jens Hertur Odlander på minnet, och när större uppdrag väntar för honom lär det finnas en gedigen avbytarbänk. En av dem är Carl Skau, ambassadör och nyckelperson i arbetet med svenska representationen i FN:s säkerhetsråd. Motalasonen Carl Skau (född 1977) är gift med Lisa Orrenius, lillasyster till DN-profilen Niklas Orrenius, och som jobbar med Dag Hammarskjöldstiftelsen i New York.

* * *

Skärmdump: Facebook. Frågan: Har du någon djurfobi?

Bästa delen i Aftonbladet är inte politiken. Det är enkätspalten längst bak i tidningen. Om den görs ordentligt, vill säga.

Vi 5 är nämligen svår att få till. Frågan ska gärna vara av ”moralisk” karaktär. Den här kammarens ena hälft minns exempelvis när han som ung vikarie skickades ut för att fråga människor om de tycke att vi borde prata mer sex med våra barn. Jobbig fråga att ställa till diverse skummisar som rörde sig på centralstationen vid 23-blecket en fredagskväll..

Men Aftonbladet har sedan tidigt 80-tal haft en reporter som älskat göra Vi 5. Och som förmodligen gjort den bäst av alla: Svante Lidén.

I veckan som gick gjorde den nyblivna pensionären Svante sin sista dag. Och för att hylla honom tänkte vi berätta något som Svante berättat om sååå många gånger förr: sina bästa Vi 5-historier.

Längst ner i enkäten ska det varje dag vara en kändis som svarar på samma fråga som de andra. En gång fick Svante tillfälle att intervjua Frank Zappa i samband med att Björn Borg skulle göra comeback.

Läsarna var ju bara tvungna att veta: Vad tyckte Zappa om detta?

– Jag pratade med hans pressnisse som bad mig ringa någon i London som jag ringde men trodde inte det skulle bli något av med det. Så jag åkte ut på ett annat jobb, det var Torbjörn Fälldin som hade gått i pension men glömt bort det så han skulle åka till Grönland på något uppdrag, sa Svante i en intervju med Medievärlden 2011.

Han fortsatte:

– Men när vi kom tillbaka ringde pressnissen och frågade om det fortfarande var aktuellt att prata med Frank. Jag sa givetvis ja och fick prata med Frank Zappa, han svarade på frågan och babblade sedan på i 45 minuter.

Mest stolt är nog Svante över den med Vasilij Besedin, befälhavaren på U137, ubåten som gick på grund i Karlskrona skärgård.

– Jag frågade om det behövs körkort på sjön och fick svaret: Absolut. Hemma har vi det redan. Köra båt är svårare än man tror. Fråga mig, jag vet.

Mest impad då? Det är nog Svante över Bladet-reportern Håkan Lövström som i Sydafrika 1994 hamnade bredvid Fidel Castro när Nelson Mandela installerades som president: ”Kan ett förbud få folk att sluta röka?”

– Nej, ett förbud får ingen att sluta. Jag slutade för att min läkare sa till mig, svarade Castro.

Svårslaget, konstaterade Svante själv.

En gång berättade Svante för oss unga reportrar om sina bästa knep för att få till kändisen när klockan passerat natt. Han brukade ringa till Franska Polynesien och Bengt Danielsson, som var med på Kon-Tiki-flotten.

– Men sen blev han tyvärr senil, suckade Svante, som då fick hitta en ny exilsvensk att ringa upp.

2005 blev Svante Lidén utsedd till vinnare av Resumés pris Guldkrattan. Det delades ut för att hylla ”den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Som skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför."  Det hade tidigare bara delats ut till Expressens Tommy Schönstedt.

Resumé gjorde sedan till tradition att låta tidigare pristagare nominera Guldkrattemottagare de kommande åren. Svante brukade inkomma med en nominering – av sig själv – igen.

Svante Lidén är född i Sollefteå. Det är även en annan tidningsräv som gick i pension i förra veckan: DN:s motorreporter Lasse Swärd.

Grattis till er båda!

* * *

Apropå journalisträvar..

.. så utspann sig en kul ordväxling när TT försökte videointervjua Göran Persson sedan han valts till styrelseordförande för Swedbank. Persson har en vana att kolla upp vad gamla bekanta har för sig, även de journalister han mött genom åren. Och speciell då de som har sörmländsk bakgrund eller anknytning.

Så här lät det, avslöjar TT:s politiske reporter Owe Nilsson:

* * *

Svaller från maktspelande liberaler

Nyamko Sabuni på partimöte i Skaraborg. Foto: L i Skaraborg.

I personstrider förekommer alltid ryktesspridning, så också i Liberalernas pågående process att utse en ny partiledare. Att Nyamko Sabuni tycks ta ledningen inför avgörandet nästa fredag väcker misstro bland de som föredrar Erik Ullenhag.

Vad som är sant och falskt är inte alltid så lätt att sortera ut.

I diskussionen på sociala medier förvånas liberaler över till exempel nomineringsmötet med Liberalerna i Skaraborg. 20 personer fällde avgörandet till Sabunis fördel. Men när SR Skaraborg rapporterade att 80 procent ställde sig bakom henne meddelar liberalernas tidning Nu att det var 57,6 procent mot Ullenhags 40 procent.

I L-leden viskas det också om att partiet fick en plötslig medlemsökning strax efter att Jan Björklund meddelat sin avgång. Strax över 1 000 personer ska ha gått med som medlemmar och dessutom gjort det i strategiska länsförbund. Från partiledningen säger man att 5 800 medlemmar hittills deltagit i omröstningar om partiledare.

Och de riktigt mörka rösterna i liberala leden antyder att Sabunikampanjen skulle få understöd av Svenskt Näringsliv via Lars Leijonborgs tidigare spinndoktor Johan Jakobsson för att mota – inte Olle – men Erik i grind.

* * *

Utbildningsminister Anna Ekström och avgående L-ledaren Jan Björklund har haft många debattbataljer, men uppskattat varandra. När Björklund nu lämnar hann Ekström inte delta i uppvaktningen, men kom med en limerick:

Björklund kontrade:

* * *

Och så noterar vi att produktplaceringen nu också omfattar de vanliga sommarvisorna:

Skärmdump: Facebook

Vad säger Ull-Stina och Kull-Stina om detta? Eller har de också blivit influencers?

* * *

Lika som bär

Sverker Sörlin, professor och idéhistoriker, och Morrisey, artist

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]