Svep: Partiledningen bestämmer sig

Text:

Foto: Henrik Montgomery / TT

L-valberedningen tar beslut i dag

Liberalernas valberedning ska i dag fatta beslut om den ska föreslå Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag som sin kandidat till ny partiledare. Beredningens ordförande Olle Schmidt uppger för TT att beslutet fattas under måndagsförmiddagen, och ska därefter läggas fram.

Svenskar alltmer positiva till OS

Över 60 procent av svenskarna är positiva till ett vinter-OS i Åre år 2026, enligt en undersökning från Kantar Sifo enligt TT. Beslut om OS ska arrangeras av Sverige eller Italien fattas under måndagskvällen.

Spellagen har liten effekt

Den nya spellagen som trädde i kraft i början av året har haft begränsad effekt på spelmissbruket, uppger Spelberoendes riksförbunds ordförande Magnus Olausson för TT. Bland annat skickas erbjudanden från vissa spelbolag till användare som redan stängt av sig från spel med pengar via tjänsten Spelpaus.

Debatter

Sveriges och EU:s nya asyl- och migrationspolitik riskerar att haverera om den tillåts präglas av högeridéer om ökad arbetskraftsinvandring och stängda gränser för flyktingar. Socialdemokraterna i både EU och Sverige bör därför driva en ”linje 2” i asyl- och migrationspolitiken: ordning och reda – med hjärta, skriver Daniel Färm, tankesmedjan Tiden på DN Debatt.

Den ekonomiska segregationen växer och medelklassen urholkas. Det undergräver demokratin. Tiden är därför sedan länge mogen för en radikal omläggning av det orättvisa skattesystemet, skriver fler debattörer, bland annat Swedbanks tidigare koncernchef och ordförande Göran Collert på SvD Debatt.

En sänkning av kapitalskatten kan skapa 35 000 nya jobb och höja svenskarnas levnadsstandard med över 3 procent. Detta skriver Svenskt Näringslivs skattechef Johan Fall och IFO-institutets chef Clemens Fuest med hänvisning till en färsk IFO-studie, på Di Debatt.