Svepet: Riksdagskommitté vill skärpa asylpolitiken

Text: Redaktionen

Bild: TT

Förslag: tio år mellan asylansökan

I dag är tidsgränsen satt till fyra år men om den migrationspolitiska kommittén för som den vill ändras gränsen för hur länge de som fått avslag på sin asylansökan ska få vänta på att göra en ny, till tio år. Det framgår enligt uppgifter till Ekot. För en skärpning är Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. SD vill gå steget längre och bara tillåta en ansökan medan MP och V är kritiska till en skärpning.

WHO svarar på Trumps Kinakritik

USA:s president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo har båda hävdat att coronasmittan kommer från ett kinesiskt laboratorium. Nu svarar WHO på anklagelserna, och kallar teorin för “spekulativ”. “Om datan och bevisen finns så är det upp till USA:s regering att avgöra om och när de kan dela med sig av dem”, säger WHO:s Michael Ryan.

Fransman smittad redan i december

En man i Frankrike bekräftas ha varit smittad med det nya coronaviruset redan i december 2019, fyra dagar innan det första fallet rapporterades i Kina.

– Vi har kontrolltestat detta prov ytterligare två gånger för att vara helt säkra, och båda gånger blev resultatet positivt, säger Yves Cohen, intensivvårdschef i departementet Seine-Saint-Denis.

Mannen hävdar att han inte vet hur han smittades, rapporterar BBC. Han har inte besökt några coronasmittade områden.

Debatter:

”Virus kan överföras utan att den smittade känner sig sjuk och forskning visar att smittan kan spridas via utandningen. Dessa två egenskaper hos covid-19 ligger bakom att länder infört krav på munskydd. Vi uppmanar nu därför Folkhälsomyndigheten att rekommendera att munskydd används i publika miljöer och i äldrevården”, skriver sex virologiforskare på DN Debatt.

”Skolsegregation är inte ett problem. Vad som behöver åtgärdas är usel undervisning. Görs det försvinner segregationen gradvis av sig självt”, skriver debattören Erik Lidström på SvD Debatt.

”Aktiebolag bygger på principen om att ägarna inte är personligen ansvariga för företagets skulder. Men den principen gäller inte skatteskulder som har en särställning. Lagstiftningen orsakar onödiga konkurser”, skriver Lars Backsell, Saeid Esmaeilzadeh, Lovisa Hamrin och Dan Olofsson på Di Debatt.