Inrikes / Politik

M-förslaget: Billigare bensin i tanken

Moderaterna vill införa billigare bensin, Vänsterpartiet vill prioritera undersköterskor och SD vill spara miljarder på migration på integration. Det är några inslag i de tre partiernas skuggbudgetar, som presenterades under torsdagen.

Moderaterna vill i sin skuggbudget spara på bistånd, migration och bidrag och i stället satsa på pengar till kommuner och polis. Partiet vill också se lägre ersättningar till sjuka och arbetslösa, minska asylinvandringen och höja matmomsen från 12 till 15 procent. Partiets skuggbudget innebär besparingar och omprioriteringar av drygt 30 miljarder kronor av regeringens budgetproposition. ”Satsningen på polisen och rättsväsendet är absolut viktigast, men lika viktigt är satsningen till kommunerna”, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Expressen. 

M vill bland annat också skära ned biståndet med fem miljarder, sänka skatten för pensionärer med sammanlagt 8,8 miljarder kronor och minska den statliga inkomstskatten med en procentenhet om året under de kommande åren. Partiet vill dessutom sänka skatten på bensin med en krona per liter.

– Vi vet att många som bor på landsbygden inte har något alternativ till bilen. De kör inte mindre bil bara för att bensinskatten är hög, de har bara mindre pengar kvar till andra saker, säger Ulf Kristersson, enligt DN.

LÄS OCKSÅ: M går framåt – starkaste stödet på ett år

Även Vänsterpartiet, som också presenterade sin skuggbudget under torsdagen, vill höja de generella statsbidragen till kommunerna, men med 20 miljarder kronor fram till 2022. För att få bukt med personalförsörjningen i välfärden föreslår partiet dessutom en satsning under en tioårsperiod på 50 miljarder kronor på en utbildningsreform.

Regeringens budget gynnar enligt partiet de som redan har det bra ställt. I Vänsterpartiets skuggbudget är det däremot "männen från Djursholm som får delade sig till undersköterskorna" säger Ulla Anderssson (V), partiets ekonomiskpolitiska talesperson, till SVT. 

Vänsterpartiet vill också införa gratis medicin till personer över 80 år, införa höjd skatt på kapital och utöver sina satsningar på välfärd lägga totalt tio miljarder kronor på ett klimatpaket.

Sverigedemokraterna vill i sin tur genomföra besparingar på 5, 6 miljarder kronor för nästa år på migration och integration, höja besparingarna till 9,2 miljarder året därpå och till 12,2 miljarder för 2022.  I sin skuggbudget vill SD också spara 4,1 miljarder på miljöpolitiken och 15, 6 miljarder på att dra ned från 1 procent till 0,7 procent av BNP. Däremot är partiet negativt till slopad värnskatt, vilket skulle spara 6,1 miljarder kronor. SD vill också satsa på landets kommuner och föreslår utöver regeringens anslag till kommunerna 30 miljarder kronor i statsbidrag.

– Det är stor arbetslöshet bland nyanlända och utomeuropeiska invandrare och det kostar pengar. Så vi måste ha en mer restriktiv invandringspolitik, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till SVT.

LÄS OCKSÅ: Borgerlig baksmälla – om en sprucken allians

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera