Veckans bråk: Kebabstriden vid Hornsbergs strand

Text: Redaktionen

Foto: TT

Natalia Kazmierska skrev en artikel i Aftonbladet om Mellanösternrestaurangen Midan, i Stockholm, som fick sitt hyreskontrakt uppsagt efter flera klagomål från personer i området på grund av oväsen, förortsgäng och »kebabfläckar«. Reaktionerna haglade och många vallfärdade till restaurangen för att visa sitt stöd.

En av dem var Jonas Sjöstedt (V) som inte ville missa chansen att plocka politiska poäng, och lade ut två bilder från restaurangen tillsammans med sin dotter på Twitter.

»Känner jag någon med balkong vid Hornsbergs strand? Vill placera en högtalare som spelar upp böneutrop där«, twittrade Miljöpartiets pressekreterare Axel Sandin.

Lokalreportern Christoffer Röstlund Jonsson försökte nyansera debatten och pekade på ordningsproblem som uppstått långt innan Midan flyttade till kvarteret.

Varpå Johan Ingerö (KD) triumferande twittrade: »Jag köpte inte helt storyn om kebabkonflikten, eftersom den skrevs av Natalia Kazmierska.«

Linda Jerneck, ledarskribent på Expressen, hakade på: »Målet är inte att hindra människor från andra stadsdelar från att komma till Hornsberg. De boende vill bara att det ska bli lite mindre stökigt. Men ändå drog Natalia Kazmierska just den slutsatsen.«

Men Kazmierska var redo för fajt och kontrade på Twitter: »Ledarskribenten verkar inte ha tagit del av stämningsansökan där det framgår att det är oväsen från själva restaurangen [ … ] som anses vara problem. Även köttsaften nämns i stämningen.«

I tumultet så försvann det kanske viktigaste i Kazmierskas text – en vuvuzelarenässans!

»Stockholmspolitikern Erik Slottner (KD) är trygghetsborgarråd, och själv boende i Hornsbergs strand. Han ger en bild av vissa sommardagar; adrenalinet i luften, gängbildningar, vuvuzelor rakt i örat, bilar som gasar och visar upp sig.«