22 händelser som summerar 10-talet

Text: Redaktionen

Bild: TT

Checka ut – inte lämna

Greklandkris. Maj 2010 Grekland genomför sitt första åtstramningspaket av de fjorton som ska följa. Landet försöker komma till rätta med skuldkrisen som följt i den internationella finanskrisens kölvatten. Finansminister Yanis Varoufakis ger sig in i EU-förhandlingar med höga ambitioner. I januari 2015 konstaterar han:

»Grekland är absolut och irreversibelt engagerat i att stanna kvar i euroområdet. Problemet är att när du väl gått med är det precis som i Eagles-låten ›Hotel California‹ – du kan checka ut när som helst, men du kan aldrig lämna.«

Victoria och Daniel gifter sig

Bröllop. 19 juni 2010 gifter sig kronprinsessan Victoria med grabben från Ockelbo som i samma blir Prins Daniel som håller tal till sin brud:

»Once upon a time the young man was, perhaps not a frog, in the beginning of the fairytale, as in the story first told by the Grimm-brothers. But he was certainly not a prince. The first kiss did not change that.«

SD in i riksdagen

Politisk historia. 19 september 2010: Jimmie Åkesson talar på Sverigedemokraternas valvaka på Gärdet i Stockholm efter 5,7 procent i valresultat

»Partivänner! Vi har nått hit trots hur det mediala, det kulturella och inte minst politiska etablissemanget har hanterat oss. Vi har utsatts för censur medial bojkott, nekats annonsering i media. Trots det kan vi stå här i dag med ett fantastiskt resultat. Men nu är vi i riksdagen för att påverka politiken fyra år framåt. Det är det vi varit ute efter hela tiden.

Det är svårt att samla tankarna nu. I dag har vi tillsammans skrivit politisk historia.

Vi ska ta ansvar, det är vårt löfte till svenska folket. Jag räknar med att alla partier är beredda att ta ansvar. Vi är beredda att samarbeta med alla. Jag hoppas att de andra också är det«

Attentatet på Utøya

Terror. 22 juli 2011: 18-åriga Prableen Kaur befinner sig på AUF:s sommarläger på Utøya utanför Oslo:

»Jag stod i huvudgången då paniken bröt ut. Jag hörde skott. Jag såg honom skjuta. Alla började springa. Den första tanken var: Varför skjuter polisen på oss? Jag sprang in i lilla salen. Folk sprang och skrek. Jag var rädd. Jag klarade att ta mig in i ett av de mindre rummen längst bak. Vi var många där inne och låg på golvet. Vi hörde flera skott. Blev ännu mer rädda. Jag grät. Jag fattade ingenting. Jag såg min bästa vän genom fönstret och funderade på om jag skulle gå ut för att hämta honom.

Jag ringde mamma och sa att det inte var säkert att vi kommer att mötas igen, men att jag skulle göra allt för att klara mig.

Jag sa flera gånger att jag älskade henne. Jag hörde fruktan i hennes röst. Hon grät. Det gjorde ont.«

Usama bin Ladin död

Terror. 1 maj 2011: USA:s president Barack Obama håller tv-tal till nationen:

»Jag kan i kväll kan meddela det amerikanska folket och världen att USA har genomfört en operation som dödat Usama bin Ladin, ledaren för al Qaida – en terrorist ansvarig för mordet på tusentals oskyldiga män, kvinnor och barn. Det var nästan tio år sedan som en klar septemberdag svärtades ner av den värsta attacken mot det amerikanska folket i vår historia. Bilderna från den 11 september är inbränt i vårt minne – de kapade planen som skär genom en molnfri himlen och tvillingtornen som kollapsade till marken«

Snowden avslöjar NSA

Visselblåsare. Juni 2013: Underrättelsekonsulten Edward Snowden läcker sekretessbelagda dokument som avslöjar storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt inom den amerikanska signalunderrättelsestjänsten NSA. Många reagerar blaséartat – att de inte har något att dölja. I en intervju säger Snowden:

»Att säga att du inte bryr dig om rätten till integritet för att du inte har något att dölja är som att säga att du inte bryr dig om yttrandefriheten för att du inte har något att säga. Det är som att säga att du inte bryr dig om den fria pressen för att du inte är journalist. Eller religionsfriheten för att du inte är kristen. Rättigheter i ett samhälle är både kollektiva och individuella. Du kan inte ge bort minoriteters rättigheter även om du röstar som majoriteten. Rättigheter är inget som ges av regeringar, de ska garanteras av regeringar och skyddas av regeringar.«

Juholt avgår

Snabb sorti. 21 januari 2012: Håkan Juholt kallar till presskonferens i köpcentrat Flanaden i Oskarshamn. Han avgår från posten som partiledare för Socialdemokraterna efter bara åtta månader.

»Jag är född socialdemokrat och jag kommer att dö socialdemokrat. Det var här som jag blev medlem. Hela mitt vuxna liv har jag försökt verka för S och partiets idéer. För knappt ett år sedan fick jag frågan från valberedningen om jag ville bli ordförande för S. Jag sökte inte uppdraget, jag blev erbjuden det.«

... och Reinfeldt

Sorti. 14 september 2014: Fredrik Reinfeldt meddelar sin avgång som statsminister och partiledare för Moderaterna:

»Valrörelsen är över, svenska folket har fattat sitt beslut. Vi nådde inte ända fram. De rödgröna har nu fler mandat än Alliansen och vi kommer att hålla vad vi har sagt. Därför kommer jag i morgon lämna in min och regeringens avskedsansökan. Min förhoppning är att resan fortsätter, men det kommer då att bli utan mitt deltagande. Jag kommer till våren överlämna ordförandeskapet i Moderaterna till en efterträdare.«

Skottlossning i Göteborg

Dödsskjutningar. 18 mars 2015:  På Vår Krog & Bar i Biskopsgården befinner sig 26 stamgäster och tittar på Champions League-fotboll på storbildstv:n. Klockan 22.21 ser Barcelonasupportern Dennis två maskerade män i polisväst rusa in på krogen in med automatvapen:

»Min första tanke var att det är razzia. Det var polisen. Men när jag tittar upp och såg masken. För det första polisen kommer inte in med sån screenmask, det här är en helt annan grej, när man såg vapnen, sen jag vänder mig till dörren, de håller i var sin ak4. Jag la mig ner, exakt då började de skjuta hej vilt, jag började krypa ner mot baren, det är som att kroppen reagerar men inte hjärnan,

Medan jag kryper […] jag hör hur han verkligen pepprar därinne, alltså han, de går all in, alltså de två, det är personer som skriker  […] Jag tänkte det är över för mig, det är slut här. Det kändes som det var 100 skott därinne. Ett skott lät som hela byggnaden rasade. Jag ser hur han riktade vapnet mot Hussein, den andra skytten sköt hejvilt bara.«

Bilden av flyktingkrisen

Flyktingtragedin. 2 september 2015: 3-årige Alan Kurdis kropp flyter iland nära Bodrum i Turkiet efter att gummibåten som de syriska flyktingarna färdats i kapsejsat:

»Jag höll min frus hand. Men tappade taget om mina barn. Det var mörkt och alla skrek. Jag försökte fånga min fru och mina barn men det fanns inte en chans. En efter en drunknade de. Vi hade inga livvästar«, berättade hans pappa Abdullah Kurdi efteråt och fortsatte:

»Jag ville att det internationella samhället skulle öppna sina hjärtan inför flyktingars svåra situation. Men ingen lyssnade. Alla ville bara använda bilden och vad som hände med mig för sina egna syften.«

Macchiariniskandalen

Vårdskandal.  2015: Pierre Delaere, professor vid Uz Leuven i Belgien, berättar i SVT:s »Experimenten« av Bosse Lindquist (inspelat 2015, sändes 2016) hur han redan 2011 varnade rektor vid Karolinska för Macchiarinis transplantationer med syntetiska luftstrupar:

»Du behöver inte vara doktor för att förstå att en syntetisk luftstrupe helt enkelt inte kan förvandlas till en levande luftstrupe genom att benmärg appliceras på den. [...] Jag visste att det skulle bli katastrof. Den implanterades i en patient och man viss­te att patienten skulle dö. Det var så fel. Jag skrev genast ett brev till Karolinska institutets rektor: ›Se vad som händer vid ert institut. Det är fullkomligt fel.‹ De utnyttjade trenden med stamceller för att göra något fullständigt omöjligt. Om jag måste välja mellan transplantation av en syntetisk luftstrupe och arkebusering skulle jag välja det senare alternativet, för det är det minst smärtsamma sättet att avrättas på. Det må låta grymt, men så ligger det till.«

Paristerror

Terror. Den 7 januari 2015 attackerar tre beväpnade gärningsmän den satiriska nyhetstidningen Charlie Hebdo i Paris medan han skriker »Allahu akbar!«. Tolv dör. En kvinna, vars kontor låg granne med Charlie Hebdo, berättar för France TV Info:

»Vi hörde en hög smäll och gick fram till dörren. Då såg vi någon, med ett gevär, rycka upp dörren till vårt kontor, och vi backade undan. En man klev in och frågade efter Charlie Hebdo, och sedan försvann han. Vi hörde skottlossning, och gick fram till fönstret. Utanför fanns två beväpnade män. De talade dålig franska, och skrek, och sköt igen. Sedan såg jag någon komma ut från byggnaden, med blodiga händer. Han sa att hans kollega var skadad, att han träffats av en kula.«

Rekordränta

Minusränta. 12 februari 2015: Riksbanken tar det historiska beslutet att sänka styrräntan till minus 0,1 procent. Trots att ekonomin växer, arbetslösheten sjunker och inflationen är stigande ser riksbankschefen Stefan Ingves andra orosmoln.

»Det är en kombination av siffror som aldrig tidigare inträffat.«

Ny terrorlag

IS-terrorister. 31 mars 2016: Justitieminister Morgan Johansson (S) berättar varför Sverige får en ny terrorlagstiftning som gör det olagligt att resa till strider för IS:

»Någon form av straff måste man ju ha och man ska komma ihåg att det här är allvarlig kriminalitet – både de brotten de begår på plats men de kan också utgöra en allvarlig säkerhetsrisk när de kommer tillbaka till Sverige, på grund av de kontakter de knutit.«

Skrällen som gav Trump segern

Överraskning. 9 november 2016. Tv-kanalen Bloombergs programledare David Gura tittar ner på sitt skrivbord och vänder sig mot sin kollega Meghan Murphy och säger: »Enorma nyheter, faktiskt. AP slår nu fast att Donald Trump har vunnit delstaten Pennsylvania.« Murphy...:

»Det betyder  …  att  … eh  racet, eh  … uppriktigt talat är över. Det finns ingen väg framåt för Hillary Clinton om det här  … vi har sett ... att AP nu utropar Pennsylvania, jag tror det är det mest förbluffande resultatet för mig, vi har sett att hon har lett konstant med 5 till 6 procentenheter, när vi går igenom datan ser vi var han har hållit emot, det är i de västra glesbygdsområdena, han har gått rent där. Ni kan se deras ansikten, vi tittar på livesändningar nu, det här ser ut som Clintons högkvarter, nej, det är faktiskt Donald Trumps högkvarter såvitt jag kan se, alla röda hattar där, jag kan inte föreställa mig allt firande som snart kommer  … det här är ögonblicket de har väntat på.«

Handelskrig

Stormaktskonflikt. Mars 2018: Ett handelskrig inleds mellan USA och Kina. USA belägger varor för mångmiljardbelopp med tullar. Peking svarar med hämndtullar. Kriget mellan de två supermakterna expanderar till alltfler varor. Den 28 november 2018 skriver USA:s president Donald Trump på Twitter (en felaktig slutsats enligt analytiker):

»Billions of Dollars are pouring into the coffers of the U.S.A. because of the Tariffs being charged to China, and there is a long way to go. If companies don’t want to pay Tariffs, build in the U.S.A. Otherwise, lets just make our Country richer than ever before!«

Terrordåd i Stockholm

Terror. 7 april 2017: Samtal till SOS Alarm klockan 14.52:

»Det händer någonting vid Adolf Fredriks kyrka nu, det är en kille med rånarluva som körde på, han körde på en stor lastbil med. Alltså det är polisen som gäller  ...«

»... oh shit, han kör på Drottninggatan, han kör på Drottninggatan!«

Samtalet bryts men samma kvinna återkommer:

»Ah hallå! Drottninggatan, det är en jävel som kör, han (i  … i  … i  …) kom igen nu, allt allt allt du har till Drottninggatan, fort som faan! Han han, de är ett, han mejar ner allt folk nu. Det ligger folk här nu.«

Frihetskamp i Hongkong

Frihetskamp. Juni 2019: Det börjar med ett lagförslag om att Hongkongbor ska kunna lämnas ut till Kinas rättsskipning om de misstänks för brott. Studenter demonstrerar och sammandrabbningarna med polisen blir allt våldsammare och fortsätter hela hösten. Regeringschefen Carrie Lam skyller våldet på demonstranterna:

»Om det fortfarande finns ett önsketänkande om att upptrappat våld ska leda till att Hongkongs ledning kommer att ge efter för trycket och ge efter för de så kallade politiska kraven, gör jag ett klart och tydligt uttalande här: Det kommer inte att hända.«

Alliansen spricker – Löfven kvar vid makten

Alliansavslut. 11 januari 2019: Annie Lööf (C) håller presskonferens i riksdagen och säger att de är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister:

»Det är inte den lösningen vi helst velat se, men den är det bästa möjliga. Vi har landat i en lösning där SD:s inflytande inte avgör, en lösning där också V hålls borta från makt över Sveriges politiska inriktning. Vi har även drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna. Vi har valt att ta ansvar, vi har valt att gå framåt och hitta en väg när andra vägrat ta ansvar. Det här gör oss inte till ett regeringsparti, det gör oss inte heller till ett passivt stödparti.

Den regering vi nu är beredda att tolerera kommer behöva förtjäna Centerpartiets förtroende. Detta är ingen fribiljett till Stefan Löfven. Han får inte återgå till att föra vänsterpolitik igen.«

Gretas ursinne

Klimathot. 23 september 2019: Greta Thunbergs korståg mot klimathotet kulminerar när hon bjuds in till FN i New York och håller ett ursinnigt tal till världsledarna:

»Mitt budskap är att vi har ögonen på er. Allt det här är fel. Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de lyckliga. Folk lider. Folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?«