Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Inrikes

Cissi Wallin döms för grovt förtal – ska ge 90 000 kronor i skadestånd till Virtanen

Debattören Cissi Wallin döms för grovt förtal. Det efter att hon pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt domen i förtalsmålet mellan debattören Cissi Wallin och journalisten Fredrik Virtanen. Wallin pekade under Metoo-rörelsen ut Virtanen som våldtäktsman – vilket anses vara grovt förtal.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Cissi Wallin ska även betala ett skadestånd på totalt 90 000 kronor till Fredrik Virtanen. Rätten har fäst vikt vid att Wallins inlägg på bland annat Instagram har haft en stor räckvidd.

"Uppgifterna har varit av mycket allvarligt slag, avsett händelser som låg långt tillbaka i tiden och lämnats till ett mycket stort antal personer”, skriver Malou Lindblom, rättens ordförande i ett pressmeddelande.

När Fokus intervjuade Wallin i februari 2018 sa hon följande om varför hon gick ut med Virtanens namn:

– Jag ville avslöja ett maktmissbruk. Aftonbladet hade mörkat i så många år upp, på högsta chefsnivå. De offrade alla de här kvinnorna. Det som #metoo handlat om för många kvinnor är att ta tillbaka makten.

Under måndagseftermiddagen meddelade Cissi Wallin i ett Instagram-inlägg att hon ska överklaga domen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera