Veckans bråk: Cissi Wallin och Gardet

Text:

Bild: TT

Den radikalfeministiska plattformen som frontades av journalisten Cissi Wallin fick stort genomslag i medierna när den lanserades förra våren. Svenska medier är för fega, sa Cissi Wallin i intervjuerna om plattformen och proklamerade att Gardet skulle namnpublicera oftare och ha en modigare ton än etablerade medier.

Sedan dess har tonläget visserligen varit högt, men snarare i internkommunikationen än i texterna på sajten. Många av grundarna har bråkat med varandra och sajtens ansvarige utgivare Kajjan Andersson lämnade efter en konflikt redan fyra månader efter lanseringen. Sedan dess har det bråkats mer eller mindre konstant.  Nu har tonläget och anklagelserna nått en ny nivå.

Lite bakgrund: Både Gardet och Cissi Wallin har anklagats för att vara transfobiska, men har konsekvent viftat bort anklagelserna. Efter en text där artikelförfattaren menar att transaktivister försöker kontrollera hennes tankar på ett sätt som påminner om Orwells 1984 ökade kritiken från flera håll, men debatten fördes ändå främst i olika kommentarsfält på sociala medier och inte i tidningsspalterna.

Men när podcasten Haveristerna avslöjade att textförfattaren varit aktiv på ett svenskt nazistiskt forum för tio år sedan gick tonläget från uppskruvat till maniskt. Avslöjandet följdes upp av hbtq-sajten QX, som bekräftade att artikelförfattaren fanns med i en läckt databas över forumets medlemmar. Användaren hade bland annat skrattat åt skämt om förintelseförnekare och ondgjort sig över att judar har stor makt över Hollywood.

Gardetskribenten dementerar att hon är nazist. Wallin är på skribentens sida och säger att hon lämnat en trovärdig förklaring till att konton kopplade till henne har postat inlägg på nazistiska forum.