Politik

Ny undersökning: Fler LO-män röstar på SD än Socialdemokraterna

Andelen SD-sympatisörer bland LO-anslutna män är nu högre än andelen S-sympatisörer. Bland samtliga LO-medlemmar är S fortfarande störst, men med krympande marginal till SD.

En facklärd manlig arbetare som är LO-ansluten och bor i Skåne, så ser typväljaren ut som i dag säger de ska rösta på SD. Det är också fortsatt i Skåne som SD gör en frambrytning, och ökar från 20,1 procent i maj till 29,7 procent i SCB:s novemberundersökning.

I flödet från andra partier tar SD mest röster från M med 2,3 procentenheter och S med 1,8 procentenheter sedan valet 2018.

Men i en väljargrupp har SD inte varit särskilt framgångsrik: de unga. Bland väljarna i åldern 18–24 år får de 9,8 procent, där är i stället MP starka med 13 procent och C med 14,5 procent. Bland de yngsta är M större än S, 20,9 procent mot 15,7 procent.

Men på Annie Lööf hemmaplan i Småland backar partiet. I Småland tappar C från 13,1 procent i november förra året till 7,6 procent i dag.

LÄS OCKSÅ: S-lobbyisten som tog makten i Luleå

Stockholms stad är fortfarande ett undantag i SD:s framgångsvåg, i staden får de 9,7 procent i undersökningen. I Stockholm tar S ett myrsteg framåt och ökar 0,5 procentenheter, i Stockholms län tappar de något men är fortfarande större än M i Stockholms län. Framgångspartiet i Stockholm är C som ökar med 1,7 procentenheter till 10,1 procent och V som ökar från 12,7 till 14,7 procent. De ökar också med nära en procentenhet i Stockholms län.

I Göteborg ökar M från en rejält svag siffra i majundersökningen, men framförallt gör SD en frambrytning från 6 procent i maj till 15,7 procent i november.

Bland S-strategerna kan SCB-mätningen leda till funderingar om hur de ska mobilisera inför kommande val. En stor del av deras tapp finns till ”soffan”, 1,3 procentenheter har sedan valet gått till ”Vet ej”. S är också det parti som har lägst andel som är övertygades om att de kommer att rösta vid nästa val. Bara 78,8 procent av S-sympatisörerna är det, mot 90,2 procent av MP-sympatisörer.

LO-väljarna                   S                                         SD

Män                                   33,2                                    30,3

Kvinnor                             41,3                                    20,7

Samtliga                            35,5                                    27,3

FOTNOT: I SCB:s partisympatisundersökning tillfrågades ett urval av 9 149 personer, av dem svarade 4 645 vilket motsvarar 50,8 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 28 oktober till 26 november.

LÄS OCKSÅ: S krattar för en hårdare linje i migrationen

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera