Fler smittade i USA än Kina – öppnar för samarbete: »Arbetar tätt ihop«

Text:

Tiotusentals företagare har ansökt om anstånd med skatten och Skatteverket flyttar om personal så att 400 handläggare ska ta sig an alla ansökningar. Igår, torsdag, hade 5000 kommit in säger avdelningschef Marie Carlsson till TT. Hon räknar med att korrekt ifyllda ansökningar ska få besked inom en vecka och ha pengarna på sitt skattekonto några bankdagar efter det.

Även Tillväxtverket har ett hårt tryck på sig att hantera insända permitteringar. De räknar med att få ansökningar om minst 120 000 till en statlig kostnad av 20 miljarder och lånar in handläggare från andra myndigheter.

– Det är många som vill ta del av stödpaketen. Vi har haft tusen samtal om dagen och vi har 60 000—70 000 träffar på vår webbplats per dag om det. Det är ett enormt intresse, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag till TT.

Kan öppna gymnasiet för studenterna

Distansundervisningen på gymnasierna gör det svårt för de elever som går sista året och ska få sin examen i juni att visa vad de kan för att få rättvisa avgångsbetyg.

Skolverkets generaldirektör lyfte frågan med riksdagens utrikesutskott och vill att just sistaårseleverna får komma tillbaka till skolan. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger nu till DN  att det kan bli möjligt att lätta på skolkarantänen just för avgångseleverna:

– Det är en ganska liten grupp elever det rör sig om och ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger Anders Tegnell.

Vårdkunniga sluter upp i Stockholm

Fler än 5000 har svarat på Region Stockholms begäran om hjälp av vårdkunniga. I onsdags gick Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson ut med en vädjan om hjälp. Gensvaret blev ”fantastiskt”, enligt regionens HR-direktör Ulrika Sundqvist. Ett och ett halv dygn senare har 5100 anmält sig.

– Jag tror att många av oss nästan handlade på reflex, säger läkarstudenten Vilhelm till Dagens Nyheter.  

Utrikes

USA fler smittade än Kina

Enligt John Hopkinsuniversitet överstiger nu antalet smittade i USA, 85991 fall, Kinas siffror, 81782.  The Guardian skriver att är president Donald Trump skeptisk till siffrorna och fortsätter prata om att börja släppa på restriktionerna om två veckor. Men Trump har också pratat med Kinas president Xi Jinping om smittbekämpning, uppger TT-Reuters. 

"Kina har fått utstå mycket och har utvecklat stor kunskap om viruset. Vi arbetar tätt ihop", skriver Donald Trump på Twitter.

Corona ger Sanders ny chans

Coronakrisen har försenat demokraternas primärval vilket ger Bernie Sanders andra chans, skriver SvD. Flera stater som skulle hålla val nu har skjutit upp valen. Även val som är planerade till början av april är uppskjutna. Det ger Bernie Sanders mer tid att argumentera för sin kandidatur i ett läge där ett av hans förslag, allmän sjukvård, nu får ny luft av coronaepidemin.

 

Knarkanklagelser mot Maduro

USA åtalar Venezuelas president Nicolás Maduro och delar av hans personal för narkotikabrott och utfäster en belöning på cirka 15 miljoner dollar till den som ger information som leder till ett gripande, skriver TT.
Venezuela kallar det hela en ”kupp” och utrikesminister Jorge Arreaza pratade nedlåtande om ”desperation” hos ”eliten i Washington”.

USA har länge anklagat Venezuelas regering för samarbete med narkotikakarteller för att täcka upp för USAs sanktioner.

 

Debatt 

Värna Europasamarbetet. Det uppmanar ledarsidorna på Dagens Industri och Sydsvenska Dagbladet idag:

”Krisen måste hanteras på ett sätt som värnar människors hälsa, men ”utan att riskera ett fritt fall för Europas ekonomi”. Det skulle i sig vara ett långtgående hot mot såväl människors hälsa som länders välstånd”, skriver DIs ledarskribent Ellen Gustafsson

Henrik Bredberg på Sydsvenskan konstaterar att avståndet mellan Sverige och Danmark ”aldrig varit så långt som nu”. Skillnaden i länderna hanterar smittspridningen riskerar relationerna, menar han:
”Faran är att gemenskapen mellan Själlandsbor och skåningar tunnas ut ytterligare. Men krisen är ingen tävling. Det är inget NM, Nordiska mästerskapen, i karantän som pågår. Krafttag krävs. Tanken på en blomstrande Öresundsregion är alldeles för bra för att falla offer för ett virus.”

 

Risk för havererad integration

Den ekonomiska kris som följer i spåren av coronakrisen drabbar invandrare hårdare än andra eftersom de redan har en svagare ställning på arbetsmarknaden.  De jobbar dessutom ofta i branscher som är utsatta; restaurang, besöksnäringen, egna småbutiker. ”Att rädda småföretagen är samhällsekonomisk viktigt, men uteblivna åtgärder kommer även att ha djupgående och långvariga konsekvenser för integrationen och Sveriges sociala och politiska hållbarhet” skriver fyra ekonomiforskare från Handelshögskolan i Stockholm och Linköpings universitet på DN Debatt.