Andra kammaren

PM Nilssons mäklarpoesi bryter ny mark i coronatider

Coronakrisen kräver ledning, bland annat över när och om pressmeddelanden ska skickas ut. Dagens Industri tar upp mäklarpoesin som ny gren. Och hur ska en politisk nörd lansera sig på Tinder? I Andra Kammaren.

Coronautbredningen gör att mycket ställs på ända. I veckan tyckte Moderaternas Johan Forsell att det var dags att berätta hur saker och ting ska gå till. ”Läxan är att våga fatta beslut i tid och att leda. Myndigheter ger råd men låt oss komma ihåg att det är politikens ansvar att fatta de yttersta besluten”, skrev han på Twitter.

Kanske borde han tagit upp saken först med sin (och KD:s) partiledning och partiets pressavdelning. För så här såg det ut i likalydande pressmeddelanden från M och KD i tisdags:

Det dröjde bara några timmar, så kom detta:

”Våga fatta beslut i tid och att leda”, var det ja.

Och lite i tysthet bekräftades dessutom Ebba Busch Thors namnbyte efter skilsmässan till bara Ebba Busch. Numera också i vederbörlig ordning anmäld i riksdagen.

* * *

Från riksdagen meddelas dessutom att en fullskalig krisövning genomförts. Dock handlar den inte alls om smittoutbrott, utan kanske snarare om partigrupps försvar och liknande. Eller vad vet vi …

* * *

Plötsligt händer det!

I veckan kunde man också se erkännanden vi aldrig trodde skulle ske över gränserna. Som detta:

* * *

”Crisis? What crisis”

eller

”Corona? What corona?” 

I veckan visade också finanslandstingsrådet Irene Svenonius att hon har riktiga ambitioner bakom det som är hennes bok ”Jag vill avskaffa mig själv”. Mitt under coronakrisen fann hon anledning att besöka privata vårdcentralen Hedda Care. Den har startats av deckardrottningen Camilla Läckberg, pr-drottningen Christina Saliba (fostrad i muf Kronoberg) och läkaren Sara Löfgren. ”Möten som dessa gör skillnad”, skrev Saliba efteråt.

* * *

Obligatoriska handhälsningar – nu?

Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael, som också är kommunpolitiker i Göteborg, passade på att SD i Götet valt en väldigt opassande tidpunkt för ett av sina förslag:

 

* * *

Vad som inte borde sagts och gjorts

En gång var de nära kollegor, och startade pr-byrå ihop. Sofia & Birgitta blev Sagt & Gjort, medkontor i en butikslokal på Kungsholmen.

Sofia Strömberg kom från den liberala kretsen, var ett löfte i luf och kampanjen för Ja till EU. Birgitta Ed kom från Moderaterna och likaså Ja till EU, gift med tidigare muf-ordföranden Ulf Kristersson. Det lilla Sagt & Gjort blev början till det som sedan blev Springtime, en tummelplats för alla möjliga personer i skärningspunkten mellan politik och pr. Som liberalernas förra partisekreterarduo Maria Arnholm och Johanna Elgenius, för att bara nämna några.

Men Sofia Strömberg drog till Örebro. Och visserligen har den djupa förståelsen mellan liberaler och moderater tunnats ut men vi blev ändå lite förvånade över denna skarpa karaktäristik av Moderaternas partiledare, eller möjligen moderaterna.

* * *

Resa nummer 1: Plastresan med SD

Det mest besynnerliga politiska tilltaget på sistone är nog den ”Plastresa” som några SD-aktiva ägnat sig åt. Deras farhågor om en växande kriminalitet i spåren av en förmodad insmuggling av plastpåsar är roande mer än oroande.

* * *

Resa nummer 2: Ett PM om PM:s sydsvenska resa

En annan resa har rört upp känslorna. Den 8 mars publicerade Dagens Industri PM Nilssons artikel/ledarkrönika/bygdereportage (stryk det som ej önskas) ”Sydsvensk framtidstro”, där han besökt Staffanstorp och Sölvesborg.

”Dagens industris ledarsida begår mysreportage från skånska Staffanstorp och Sölvesborg i Blekinge. Ohederligheten förskräcker”, skrev Csaba Bene Perlenberg i Kvällsposten.

Csaba retade upp sig riktigt ordentligt: ”Att de två kommunerna ägnar sig åt rättshaverism, signalpolitik och främlingsfientlig kulturpolitik är inget att orda om, enligt PM Nilsson. Nog för att opinionsjournalistik får ta sig friheter i sitt argumenterande urval – men ohederlighet är en gräns som inte bör överträdas”.

Andra Kammaren funderar mer över PM Nilssons språk. Har den gamle BLT-reportern PM ambitioner om att bli mäklare i Blekinge eller på Österlen möjligen?

För så här låter det:

”Elva mil nordöst, bortom de gröna rapsfälten, över Linderödsåsen och längst in i Hanöbukten, sitter Louise Erixon (SD) på sitt rum i kommunhuset i Sölvesborg och lyssnar på färöisk hårdrock. Per Albins porträtt står i fönstret. Hon talar med honom ibland. Han säger att det kommer att gå bra. Sölvesborg har lyckats bevara sin gamla danska pittoreska prägel med ringlande gator och gårdshus. Tiden och det många decennier gamla S-styret har varit varsamma.”

Det låter som när Österlenmäklarna på Uppvik & döttrar ger sina fastighetsbeskrivningar: ”Bland vindlande vägar, över mjuka kullar och vitrappade hästgårdar så långt ögat når, i omedelbar närhet till fridfulla bokskogar ...”

Eller här:

När branschtidningen Resumé granskade mäklarspråket 2005 hamnade det i händerna på deras rätt elake mediegranskare Leif ”Honken” Holmkvist som ironiskt skrev om ”stor poesi på liten yta”:

"Signalord är viktiga i mäklarspråket, konstaterade han: insynsskydd, tidstypisk, solig, lättskött, barnvänlig, häst, relaxavdelning, sjöutsikt (oftast vidunderlig), kakelugn, båtplats (kan ordnas), stambytt, fräscht, oas, äldre charm, nära, avskilt, högt och ljust. Allt som syns i nejden åker med i köpet: lekplatser, badplatser, kommunikationer, utsikt, allmänningar, parker och trendiga Sofos nöjesutbud."

Han bidrog också med ett ”Litet lexikon för bostadsköparesom vi inte vill undanhålla våra läsare:

Potential = stort renoveringsbehov
Gammaldags charm = ruckel
Sekelskifteskänsla = inget gjort sedan 1900
Lantligt lugn = långt till allt
Storstadspuls = bullerstört
Uppvuxen trädgård = vildvuxet
Öppen planlösning = stekos överallt
Gårdshus = mörkt
Chans för händiga = allt måste fixas
Bondkök = vitvaror från 60-talet
Tidstypiskt = slitet
Fina kakelugnar = plomberade
Prisvärd = svårsåld
Romantiskt = omöjlig planlösning
Oslipad diamant = stort renoveringsbehov
Trendriktig = yuppiestudio
Exklusiv = överpris
Hyresrätt krävs = svartaffär
Generöst vardagsrum = litet kök
Sjöglimt = is skymtar när löv fallit
Klassisk funkis = trist låda

Gammaldags charm med sekelskifteskänsla.* (*Se lexikon ovan.)

* * *

Socialrealistisk mäklarpoesi

Andra mäklare har fallit för frestelsen att blanda in lite socialrealism i objektsbeskrivningarna. Som i den här för en bostadsrättstvåa i Lidköping för några år sedan:

Snart kanske något liknande på DI:s ledarsida? Andra kammaren väntar tålmodigt.

* * *

Baby she´s Back!

Knappt har Sverige hunnit hämta sig från nyheten om att Jan Björklund deltar i "Let´s dance" innan USA känner sig tvingade att spänna musklerna på underhållningsscenen.

I den amerikanska sångtävlingen "Masked singer" uppträder anonymiserade kändisar iklädda stora maskeraddräkter. Den senaste veckan uppträdde den rosaskimrande björnen The Bear med Sir Mix-A-Lots 90-talsklassiker Baby Got Back och får hela studion att dansa. I slutet av programmet avslöjades det vem som dolde sig under björnmasken. USA fick en chock. Den rappande björnen var i själva verket Sarah Palin, vicepresidentkandidat och tidigare guvernör i Alaska.

Helt plötsligt ter sig Liberalen Björklunds beslut som det mer sansade i jämförelse.

* * *

Vi har inga åsikter i övrigt om Dans Folkepartis klimatpolitiska talesperson. Men han kan ha det fräckaste namnet i dansk politik. Möjligen i historisk konkurrens med Uffe Ellerman-Jensen.

* * *

Tillämpas Chatham Roules på Chatham House?

Ställ bara inga frågor…

* * *

Fackliga flörten LOVänsterpartiet fortsätter

* * *

Tindermanus för politisk nörd

Hur uttrycker sig en politisk nörd som vill träffa någon på Tinder? I veckan såg vi detta förslag från en spökskrivare i ett av ungdomsförbunden (cuf):

* * *

Lika som bär- Coronaspecial:

 

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Frasse i SVT-serien Tårtan. Foto: TT

* * *

Lika som bär

 

Skådespelaren Malgorzata Pieczynska och utrikesminister Ann Linde

Foto: TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

andrakammaren@fokus.se

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera