Regeringens löfte: Extra pengar för att hantera coronakrisen

Text:

Bild: TT

Under måndagen skickade Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, ett brev till regeringen där man krävde en rad åtgärder för att förhindra en varselvåg på den svenska arbetsmarknaden till följd av coronavirusets spridning. Bland annat vill man att företag ska få uppskov med skatteinbetalningar samt erbjuda möjlighet till krislån.

Nu meddelar Socialdemokraterna att man tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna är nära att leverera ett ekonomiskt stödpaket. Enligt finansminister Magdalena Andersson planerar man att lägga en extra vårändringsbudget inom kort, skriver TT.

LÄS OCKSÅ: Hela Italien sätts i karantän – offenliga sammankomster blir förbjudna

Krispaketet är fortfarande på förhandlingsstadiet, men ska komma betydligt tidigare än aviserat.

Bland annat handlar det om att rädda arbetstillfällen i branscher som drabbats hårt av coronaviruset. Även vården väntas få extra pengar för att hantera det ökade trycket.

Även Moderaterna gick ut under tisdagen och lanserade ett stödpaket i två steg. Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill man avskaffa flygskatten under 2020, höja bolånetaket till 90 procent och tillåta företag att skjuta på skatteinbetalningar.

I ett senare skede vill man införa ett stimulanspaket värt 30 miljarder kronor.

Samtidigt verkar aktiemarknaden återhämta sig efter måndagens kraftiga kursras. Stockholmsbörsens OMXS-index steg inledningsvis med 1,5 procent, vilket är en övergripande trend på andra börser.

 LÄS OCKSÅ: Förslaget: Coronatesta alla som testas för vanlig influensa