Svepet: Coronasjuka kan få blodplasma från de som tillfrisknat

Text: Redaktionen

Bild: TT

Svenska forskare ska göra försök med att ge sjuka i COVID-19 antikroppar och blodplasma från de som redan tillfrisknat. Syftet är att lindra sjukdomsförloppet. Forskarstudier i Kina visar på framgång i några fall.

– Det är en ganska liten studie, men den pekar på att det finns en möjlighet att plasman från individer som genomgått infektionen faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för de här patienterna. De var ju alla kritiskt sjuka, säger Lennart Hammarström som är senior professor vid Karolinska Institutet till Sveriges Radio.

Även i USA testas blodplasma. Metoden visade sig fungera vid SARS- och MERS-utbrotten.

Fler får mer från a-kassan

Regeringen sänker kraven och höjer beloppen i a-kassan i ett nytt krispaket, som förhandlats fram med liberalerna och centern. Kravet för att omfattas sänks från tolv till tre månaders medlemsskap, timarbetstiden från 80-60 timmar i månaden. Taket i a-kassan höjs också från 910 till 1200 kronor, vilket gör att fler når upp till miniminivån.

– Vi måste också rusta för att alla jobb inte kan räddas, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), till TT.

Arbetsförmedlingen får också ökade resurser för att förlänga program som nystartsjobb. Paketet innehåller också en satsning på yrkesutbildning. Totalt kostar det staten 10,8 miljarder.

Rusning till a-kassan 

LO ger tummen upp för satsningen på a-kassan och uppmanar människor att gå med genast. Går man med idag, tisdagen den 31 mars får man räkna med mars som en medlemsmånad, säger ordförande Karl-Petter Thorvaldsson till Dagens Nyheter.

Enligt vice ordförande, Therese Guovelin, har Handels och Hotell och restaurangs a-kassor fått fler än 10 000 medlemmar senaste veckan.

Fler konkurser

Antalet företagskonkurser är nästan dubbelt så många som vid samma period förra året. Under förra veckan inleddes 203 aktiebolagskonkurser, enligt Bolagsverkets uppgifter till TT. Under mars månad har 575 företag satts i konkurs, 60 procent fler än samma period ifjol.

53 företag gick in i rekonstruktion under förra veckan. Det är lika många som de tretton första veckorna förra året.

Hotell och restaurang, handel och transport är de mest drabbade branscherna.  Men även konsultbolag, som drabbas när deras uppdragsgivare drar ner, och byggbolag är tydliga i statistiken.

Företagsakut från näringslivet

Flera delar av näringslivet ställer sig försiktigt positiv till finansminister Magdalena Anderssons propå om statligt ägande i företag som behöver ekonomiskt stöd, rapporterar Svenska Dagbladet.

De tidigare toppcheferna Sören Gyll och Sverker Martin-Löf vill se ett näringslivsfinansierat riskkapitalbolag, en ”företagsakut”, för företag på randen till konkurs.

Utrikes

Restriktioner förlängs i Italien

Italien förlänger coronarestriktionerna till den 12 april, rapporterar TT. Ytterligare elva läkare dog i COVID-19 under helgen, totalt har 63 läkare dött av viruset i Italien som räknas som världens hårdast drabbade land med 11591 döda, skriver Dagens Nyheter. 

Även i Spanien och Frankrike blir situationen  allt mer desperat rapporterar Sveriges radio.

…och i Finland

Även Finland förlänger, och skärper, restriktionerna i landet, enligt TT. Nu stänks alla caféer, barer och restauranger till och med maj och gränskontrollerna skärps ytterligare. Dessutom ska all skolundervisning ske på distans och det blir förbjudet att samlas fler än tio personer åt gången.

Victor Orbán enväldig i Ungern

Ungerns parlament har gett regeringen Orbán godkänt att på egen hand obegränsat förlänga de tillfälliga lagarna som tagits på grund av cornonasmittan, skriver TT. Förslaget har kallats ”skandal” och ”statskupp” och Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt oro. Kritiken gäller att all makt i praktiken flyttas från parlamentet till regeringen på obestämd tid.

 

Debatt

Sjuksköterskan Meryem Yebio föredrar skyddsutrustning före hjältestatus och skriver på Expressens debattsida:

"…Att betrakta sjukvårdspersonal som hjältar (även när det är i all välmening) är att förminska att det faktiskt är ett jobb med förväntade arbetsuppgifter som borde (görs ej) betalas i proportion till dess efterfrågan och nödvändighet. Att betrakta och hylla sjukvårdspersonal som ”hjältar” är att pressa dem att leva upp till en roll som inte ger utrymme att kräva goda arbetsförhållanden då ”hjältar” inte direkt är kända för att ställa krav….”

Liberalerna varnar för utländskt bolagsägande och skriver på Aftonbladets debattsida:

”Företag som äger och driver kritisk infrastruktur löper risk att falla i händerna på diktaturer om vi inte sätter stopp för utländska direktinvesteringar som hotar rikets säkerhet. Vi måste skyndsamt säkerställa att utländska investeringar och upphandlingar i kritisk infrastruktur granskas för att säkerställa att Sverige inte hamnar i beroendeställning till diktaturer.”

Anders Björkman, infektionsläkare, professor i infektionsmedicin, Karolinska institutet, vill dämpa paniken och skriver på DN Debatt:

”Vi behöver inga skräckprognoser över antalet döda som skapar panik hos människor och näringsliv. Coronaepidemin i Sverige är allvarlig nog som den är. Skräckprognoserna över antalet döda försvårar politikers beslut om balans mellan åtgärder för hälsan och kostnader för samhället, det omöjliggör hälsoekonomiska bedömningar.”