Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Två nya svenska dödsfall av covid-19 – båda var över 80

Tio svenskar har dött till följd av coronaviruset, föräldrapenning kan betalas ut vid skolstängning och Storbritannien stänger sina skolor meddelar premiärminister Boris Johnson. Läs mer i svepet!

Tio döda svenskar i Corona

Under onsdagen dog två svenskar i sviterna av covid-19. Båda personerna var över 80 år och bar på underliggande sjukdomar, enligt rapporterna till Socialstyrelsen.

"Vi vet att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som blir allvarligast sjuka av covid-19. Det här är en sorglig påminnelse om hur viktigt det är att vi skyddar dessa grupper från att smittas", säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Möjlig föräldrapenning vid skolstängning

Vid händelse av att alla skolor och förskolor stänger kan en ny tillfällig föräldrapenning användas för de som behöver stanna hemma med barn under coronakrisen. Regeringskansliet tittar just nu på frågan, enligt Sveriges Radio.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson förslaget:

– Det är en möjlighet, det finns också andra möjligheter. Vi behöver ju titta brett i det här läget, så att vi gör det noga men också så att vi säkerställer att det är något som kan införas snabbt och någonting som är enkelt för föräldrar att använda sig av, säger Mats Persson, som är Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson till Sveriges Radio.

Tusentals respiratorer borta sedan 90-talet

Sverige har tusentals färre respiratorer i lager jämfört med för 20 år sedan.

1993 fanns totalt 4 300 respiratorer i Sverige, varav 900 inom militären och 2 100 extra i förråd. Tjugofem år senare, 2018, var de bara runt 570, varav 40 inom militären och noll i förråd. Det rapporterar TT.

Sten Lennquist, pensionerad professor i katastrofmedicin, bedömer att nedskärningarna får konsekvenser om det skulle bli en kraftig coronatopp i Sverige.

- Även i normal sjukvård är det här en bristvara. Vid en katastrof blir det en kapacitetsbegränsande faktor, säger han till TT.

INTERNATIONELLT:

Trump vill använda undantagslagar

USA:s president Donald Trump vill att undantagslagar ska införas som ger militären rätt att styra företags produktion. Presidenten backade senare delvis från förslaget på Twitter och skrev att han bara vill kunna använda lagen i nödfall. Trump kallar kampen mot covid-19 för ”ett krig mot en osynlig fiende” och sig själv för ”en president i krigstid”.

Storbritanniens skolor stänger

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson meddelade på onsdagen att de allmänna skolorna i Storbritannien ska stängas. Dessutom uppmanar han alla privata skolor att göra detsamma.

- Prov kommer inte att genomföras i maj och juni, säger Johnson, och understryker samtidigt att barn inte ska lämnas hos mor- och farföräldrar som är en riskgrupp.

Hittills har drygt 30 personer i Storbritannien dött i sviterna av covid-19

Dödligaste italienska dagen hittills

Italien registrerade 475 dödsfall med koppling till coronaviruset under onsdagsdygnet, uppger institutet för civilskydd – en ökning med 19 procent jämfört med dagen innan.

Totalt har över 3 000 italienare dött i coronasmittan. Landet är det hårdast drabbade i Europa.

DEBATT:

L-kommunalråd i Malmö: ”Därför ska vi inte ha slöjförbud i Skåne"

Under torsdagen behandlar Malmös kommunfullmäktige en motion från Sverigedemokraterna som vill ha ett slöjförbud i kommunens skolor. Förslaget är dåligt, anser Sara Wattergren, skolkommunalråd (L) i Malmö kommun.

”De juridiska bedömningarna är sin sak – även om dessa självfallet bör efterföljas och respekteras, men den viktigaste frågan som bör ställas är: på vilket sätt löser ett slöjförbud i skolan hedersförtryck och religiöst tvång?”, skriver hon på Aftonbladet Debatt.

”Rädda svenskt kulturliv med katastrofplan från 30-talet”

Det krävs omfattande insatser för att rädda det svenska kulturlivet. Det menar Po Tidholm, kulturarbetare och debattör som skriver på DN Debatt.

Po Tidholm: Risken är att den av viruset orsakade ekonomiska krisen i kultursektorn utvecklas till en kris för det som är kulturens uppgift. Den uppgift som är att skildra, gestalta och sätta in vår gemensamma samtid i ett sammanhang. Därför behövs nu snabbt en katastrofplan som kan ge kulturarbetare möjlighet att under konstnärlig frihet dokumentera, gestalta och skildra Sverige under virusets tid.”, skriver han.

”Fortsätt konsumera för ekonomins skull”

Krispaketen räcker inte. För att rädda ekonomin måste konsumtionen hållas uppe även när social distansering krävs för att stoppa smittan.

Det skriver nationalekonomen Karl Johan Bergström på Svd Debatt.

”Ekonomisk politik är inte tillräckligt effektiv för att rädda ekonomin nu. När staten gör sitt behöver även konsumenterna fortsätta konsumera, skriver han.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera