Nu kan du köra som en mediemogul

Text: Andra Kammaren

En bilannons på Blocket kan vara fullständigt ointressant eller ha en egen lite historia. Andra Kammaren fick upp ögonen för en Toyota Land Cruiser som säljs i Åre. Inte för att vi står inför något akut bilbyte, men i annonstexten fanns avslöjandet av bilens första ägare/förare var Jan Stenbeck. Arvtagare till Kinnevikimperiet som omvandlade koncernen till styrd mot media, IT och telekom.

Jan Stenbeck formulerade vad han beskrev som den nya näringskedjan och hur den fungerade: ”1. Först har vi en kille med en idé. 2. Pengar slår idén. 3. Politik slår pengarna. 4. Men teknologi slår politiken”.

Hur detta yttrar sig på Toyota Land Cruisern kan vi inga detaljer om, men den har både hög och lågväxel.

Bilen från 1984 kan bli din för bara 120 000 kronor. Om ”safariutrustningen” då ingår kan uppenbarligen diskuteras.

Sedan är det upp till köparen att avgöra om det under camping- eller safarimiddagen även ska serveras en traditionell ”stenbeckare”. En middag med Jan Stenbeck skulle traditionellt inledas med en sådan. Det är ingen komplicerad drink utan mer en lite udda kombination: champagne tillsammans med Gammeldansk.

Vi kan även styrka bilens proveniens. Här ett utdrag ur ägarregistret:

* * *

Josefin Berglund Belani. Foto: C

Centerpartiet❤️ Expressen=Sant

Ännu en gång har det hänt: Centerpartiet rekryterar från Expressen. Nu senast är det är det Josefin Berglund Belani som blir presschef på Centerpartiet. Nu senast var hon ”Head of channel management på Vattenfalls kommunikationsavdelning” (jisses!). Innan dess var hon debattchef, nyhetschef och reporter på Expressen.

Samma väg gick en gång i tiden Peter Svensson, reporter på Expressen som också blev presschef på partiet, och jobbade även åt C i Bryssel. Numera på Finansinspektionen. Karl-Johan Karlsson var politisk reporter på Expressen och hängde i hasorna på partiledarna, numera är han sedan flera år mediestrateg på Centerpartiet. Nyligen blev också Dan Edström digital strateg på Centerpartiet, han har en mångårig bakgrund som kommersiell chef på Expressen. Lite i kanten kan vi också notera att förre Expressen-reportern Elias Giertz, numera press- och pr-manager på TV4/C More har en bakgrund som aktiv CUF-are.

* * *

Påskafton, strax före 12.00, Sturegatan i Sundbyberg:

Det brukar vara fler ute så här dags. Men det är andra tider nu. Vi ska undvika att utsätta oss för onödiga risker, det har statsministern sagt många gånger nu. Men där kommer ju tre män gåendes i bestämd takt, de tycks väldigt målinriktade. Andra Kammaren som studerar bostadsannonser i ett fönster ser dem i ögonvrån och blir nyfiken. Vad är målet? Testgå demonstrationsvägen på Första Maj – som ju ändå är inställt? Nä, statsministern och hans säkerhetsvakter styr med fasta steg mot Kåges Herr. Sturegatans kanske mest kända butik, startad 1959 av av bröderna Karl Gustav och Klas Göran Simonsson. Och redan 1919 startade deras föräldrar en livsmedelsbutik i en näraliggande lokal på Sturegatan. Karl Gustav, eller K-G, var även liberal i lokalpolitiken i Sundbyberg. Idag drivs Kåges Herr av K-G:s son Håkan Simonsson och hans kusin Arne. Och har alltså blivit upphöjda till om inte kunglig så statlig centralleverantör av passande statsministerkläder. Olof Palme valde på sin tid att ekipera sig på Ströms i korsningen Kungsgatan och Sveavägen. Carl Bildt passade på att köpa kläder (beiga chinos) på GAP under sina utlandsresor västerut.

* * *

Nyheterna på vänt

Coronakrisen drar naturligtvis till sig den mesta uppmärksamheten i dag i media. Men det finns nyheter där vi och andra är oerhört nyfikna på hur fortsättningen ska se ut. Här är några av dem:

  • Nyheten om överfallet på ett kommunalråd i Älvkarleby, som själv beskrev det som en attack mot demokratin. Det visade sig att överfallet ägt rum en sen lördagskväll i en husvagn på en camping, och att den som attackerade var gäst i husvagnen. Vad hände egentligen?
  • Nyheten om att två personer påträffats blodiga och i illa skick i ett konstnärskollektiv på Söder, där de ska ha hållits fångna i ett lönnrum i huset. Vad hände egentligen?
  • Nyheten att Krister Petersson skulle presentera en lösning på Palmemordet före sommaren. Vad hände egentligen?
  • Och: Kommer Dagens Nyheters nedgång till två delar innebära att DN Kultur Lördag inte längre får vitare och finare papper? Hur blir det egentligen?

* * *

Toktwittrande

Marc Dalton, för snabb med twitterfingret. Foto: Kanadas parlament.

Toktwittrar finns det gott om i dessa dagar. Saker sägs utan att tänka efter och måste tas tillbaka. Ett sådant grundläggande misstag gjordes av den konservative parlamentsledamoten Marc Dalton i Kanada. I veckan skrev han om corona på twitter:

”De flesta dödsfallen har kommit på äldreboenden där den förväntade återstående livslängden är två år & 65 procent vanligtvis dör inom ett år. Det är hög tid att sätta Kanada i rörelse och tillbaka i arbete”, skrev Marc Dalton och det dröjde inte länge innan han fick ta bort tweaten, fast någon hade naturligtvis noterat och sparat den. Dessutom visade han sig ha tokfel, bara strax under hälften av dödsfallen visade sig kunna härledas till äldreomsorgen.

* * *

Potatispolitiska val

I avdelningen udda frågor noterar Jonas Sjöstedt denna, troligen ställd av Mjölbypartiet (som annars mest ägnar sig åt snusfrågan).

Ulf Kristersson är mer traditionell:

”Rektor Hamid” mäler sig dock ur potatisval, både val och kokning tycks ta för lång tid. Har han pratat med sin skolbespisning om detta?

* * *

”Näe, grabbar, vad tror ni? Ska vi byta namn?”

* * *

Senaste grispaketet

I raden av krispaket och coronaåtgärder är det inte utan att vi uppskattar när det dyker upp saker som bryter av helt. Som ett grispaket:

* * *

He´s back!

Självklart gläds vi också åt att Sven-Erik Bucht nu gör come-back i politiken:

* * *

Lava-Gunnar

Apropå comeback noterar vi på nytt att socialförsäkringsutskottets tidigare ordförande Gunnar Axén (M) nu har annat att tänka på än sjukförsäkringar och pensioner. Men en lavaost måste väl också vara lagrad och beredd?

* * *

Attack mot vänsterledare

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets toppnamn i Göteborgspolitiken, och partiets mest (ende sedan Hans Linde la av?) välklädde, utsattes i veckan för en lömsk attack. Han själv skadades inte, men det gick värre med cykeln. Vi misstänker starkt politiska motiv, och att det han brukar kalla ”det lilla högerstyret” låg bakom.

Här ägde olyckan rum:

* * *

Apropå Vänsterpartiet och trafik så har kandidaten till att bli partiledare i höst presenterat sin lösning på både vårdpersonalens transporter – och kanske Bernmars problem i väntan på en ny cykel:

Bland de politiker som känner sig bortglömda och vill synas med vara må vad det än är noterar vi också Nyamko Sabunis inhopp:

* * *

Lika som bär 1:

Olaf Schulz, tysk finansminister, och Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsberedskap och beredskap. Foto: TT

Lika som bär 2:

Anders Malmrot, sportchef på Solvalla travbana, och Jimmie Åkesson, partiledare SD. Foto: TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

andrakammaren@fokus.se