WHO: 190 000 människor kan dö av corona i Afrika

Text: Redaktionen

Bild: TT

– Det handlar om att vi ska ha mer likvärdig räddningstjänst över landet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Regeringen har presenterat en rad förslag på ändringar i lagen om skydd mot olyckor (LSO), som skulle ge staten möjligheten att på ett starkare sätt centralt styra kommunernas förebyggande verksamhet och räddningstjänst. Detta efter att utvärderingen av arbetet mot de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 visat att räddningsarbetet fungerade snabbare i områden där det fanns en fungerande systemledning och beredskap.

Exempelvis föreslår regeringen att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får en formell rätt att, vid stora räddningsinsatser, prioritera och fördela resurser.

– Det man egentligen gjorde under skogsbränderna, men som man kanske inte fullt ut hade lagstöd att göra, säger Mikael Damberg.

Brand vid skola i Lund

En mindre byggnad vid Palettskolan i Lund brann ned under natten. Byggnaden stod mellan två av skolans huvudbyggnader, och enligt Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, var det väldigt nära att branden spred sig till skolbyggnaden. En del rutor har gått sönder till följd av branden.

Brandmän från två stationer var på plats, samt polis.

WHO: 190 000 människor kan dö av viruset i Afrika

I en ny rapport konstaterar Världshälsoorganisationen WHO att  så många som 190 000 människor i Afrika kan dö av covid-19 det första året om inte viruset kan kontrolleras, det rapporterar SVT. Totalt beräknas mellan 29 och 44 miljoner människor smittas av viruset det första året, men eftersom smittspridningen går långsammare där finns en risk att viruset kan fortsätta spridas under flera år.

– Covid-19 kan bli en återkommande företeelse i våra liv under flera år om inte proaktiva satsningar görs av regeringarna. Vi måste testa, spåra, isolera och behandla, säger Matshidiso Moeti, WHO:s regionala chef för Afrika.

Brasiliansk minister varnar för ekonomisk kollaps

Brasiliens finansminister Paulo Guedes säger att landet, till följd av restriktioner som införts för att förhindra spridningen av coronaviruset, kan stå inför en ekonomisk kollaps inom en månad. Han säger att produktionen störs och att butikshyllorna kan börja stå tomma de kommande veckorna, vilket kan leda till en ekonomisk systemkollaps och social oordning.

Guedes får stöd av landets president Jair Bolsonaro, som varit emot restriktionerna som införts av delstatsguvernörerna och även tidigare har varnat för deras ekonomiska konsekvenser.

Debatt:

"Om vi inte lyckas få med oss Central- och Östeuropa i allmänhet, och Visegradländerna i synnerhet, spelar de höga ambitionerna ingen roll. Europa måste göra den här resan tillsammans. Den överbudspolitik, och det gröna godhetsposerandet, som Socialdemokraterna nu uppvisar tjänar motsatt syfte", skriver Sara Skyttedal och David Lega, båda europaparlamentariker (KD), på Aftonbladet Debatt.

"Eftersom den medicinska utvecklingen nu går i rekordtakt finns faktiskt ingen tid att förlora. Den globala kraftansträngningen för att få fram vacciner mot coronaviruset har lett till att allt fler vaccinkandidater nu börjat prövas på människor. Samtidigt pågår internationella diskussioner kring hur vacciner, när de väl är godkända, ska produceras och fördelas", skriver Anders Blanck, vd för LIF, på DN Debatt.

"Vad blir nästa särlösning som ska belasta statskassan? Politiker, med socialförsäkringsminister Shekarabi i spetsen, tycks ha glömt att syftet med AP-fonderna är att de ska användas som buffert vid olika variationer i pensionssystemet", skriver Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund, på Expressen Debatt.