Här är LO-borgens okända skattkammare

Text: Andra Kammaren

Det är dags att införa en ny och modern arvs- och gåvoskatt. Och en ny och höjd fastighetsskatt. Det skriver bland andra LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström och tankesmedjan Tidens Daniel FärmGP:s debattsida.

Men inte nog med det. De vill också se en ny lyxbeskattning riktad mot ”de rikas lyxegendomar”. Det innebär en ny båtskatt, dyrare skatt på flådiga bilar. Och en skatt på konst.

”Det är dags att omfördela från förmögna djursholmare till folkhemmet Sverige”, twittrar tidskriften Tidens chefredaktör Payam Moula.

De rikas lyxegendomar alltså, kanske var det ett tag sedan debattörerna besökte arbetarrörelsens skattkammare. Där finns nämligen en ganska ansenlig mängd verk från arbetarkonstens storheter, som Albin Amelin, Johan Ahlbäck med många flera. Det räcker faktiskt att promenera in innanför LO-borgens dörrar för att ta del av en maffig väggmålning anno 1927 signerad Olle Hjortzberg. Han blev känd för sina bombastiska väggmålningar, och bland annat för att ha illustrerat Katekesen samt affischen till Olympiska sommarspelen 1912.

Foto: Andra Kammaren

När Kommunalarbetaren skrev om konstsamlingarna 2007 fanns det bara på fackförbundet Kommunal cirka 300 konstverk i magasin i källarutrymmen. Totalt fanns det cirka 900 konstverk (!) i förbundskontorets lokaler i Stockholm.

Även på tidningen Aftonbladet, som ägs till 9 procent av LO, hängde det vid tiden då redaktionen låg i Globenområdet storverk på representationsvåningens väggar. Mest iögonfallande var en rejäl pjäs av Amelin som sannolikt skulle betinga flera hundra tusenlappar.

Amelin med motiv från ”Kulan”.

Fast den finaste samlingen av Amelinkonst finns i Göteborg, närmare bestämt på SKF:s klubbskola, den anläggning vid Säveån som Metallklubben på SKF äger. Strategin var tidigt att köpa in konst till skolan, och klubben köpte direkt av konstnärerna. Inga gallerister skulle göra pengar på konstnärernas bekostnad. Till samlingen hör Amelins målning (nedan) från Narviks hamn. Och här kan vi snacka proveniens!

”Amelin var ”över” med den och hälsade på hos Stalin, som inte ville köpa den, han ansåg den alltför kapitalistisk! Här hänger den i gott sällskap, intill en annan berömd Amelinmålning, Avtackningen”, berättar SKFs konstförenings Manfred Leuschner i kulturtidskriften Zenith.

Amelinmålningen som Stalin tyckte var kapitalistisk.

Och ett sant klassperspektiv verkar målaren ha haft. I samma artikel berättar Leuschner om när föreningen träffade Amelin:

Albin Amelin var en kommunist av den gamla fina stammen som inte ville göra profit på sin kunskap. En gång när konstföreningen hälsade på, ville han veta om någon av oss var tjänsteman; när så var fallet, pekade Amelin på dörren: – Ut!”.

Men det är inte bara Lo-facken som samlat på sig en förmögenhet i konst. På Stora Essingen har Lärarförbundet sitt kontor. Det bär starka spår av att Christer Romilson var förbundsordförande i 21 år. Romilson var bildlärare från början, och konstkännare. I förbundets hus finns nu vad som anses vara den främsta konstsamlingen utanför de allra främsta offentliga.

Fast det är kanske privatpersoner som äger lyxkonst som S-debattörerna vill komma åt. Kanske rent av sådana som jobbar i LO:s lokaler. Landsorganisationen har nämligen de senaste åren gjort sig av med över en tredjedel av sin konst. En del har sålts på auktioner, annat skänkts bort till Myrorna – och ytterligare en del sålts till personalen i LO-borgen (inga Amelin kanske, men ändå).

En bonus för Tidens Robin Hood-jägare är annars ambassaden i Reykjavik. Där trängs flera svindyra tavlor av konstnären Gösta Adrian-Nilsson, som tillhör förre S-ledaren Håkan Juholt.

På dem bara!

* * *

Juholtklanen (S)trävar vidare

Apropå Håkan Juholt noterar vi att en ny politisk stjärna i familjen tänts. Äldste sonen Anton Juholt har valts in i Unga Örnars (S-organisationen för de allra yngsta) förbundsstyrelse. Vid sidan av honom vid styrelsebordet sitter bland andra Daniel Vencu Velasquez Castro, S-ordförande i Kista, och S-riksdagsledamoten Yasmine Bladelius.

Anton Juholt har gjort sig ett namn i Linköping, där han bott sedan 2011. Främst genom fotbollsklubben FC Orten som arrangerar nattfotboll för upp mot 150 ungdomar på lördagskvällarna. Han skriver också krönikor i Vimmerby Tidning. Inget partipolitiskt, lovade han i en intervju med samma tidning 2019, men:

– Om saker som ter sig ganska självklart och är en del av livet, men jag vill ställa frågorna: ”varför” och ”hur”. Och då ofta självklart till bakgrund av mitt statsvetenskapliga intresse. Krönikorna kommer därför handla om till exempel integration och sociala förhållanden.

Jojo, vi kan nog identifiera en framtida sosse när vi ser en. Och samhällsengagemanget går verkligen i släkten, Håkan Juholts pappa Willy var bokombud på KF:s bokklubb Svalan. Det var han som introducerade läsningen i arbetarhemmet i Oskarshamn. Men Håkans andra son då, Viktor? Honom träffade vi vid ett besök på ambassaden i Reykjavik. Han sa vid det tillfället inget om något politiskt intresse. Men, slår det oss nu, gjorde kanske pappa Håkan det!

Efter att den här kammaren ställt ett par frågor till Viktor kom den här bilden från den förre S-ordföranden, följt av:

”Viktors första presskonferens”.

Som sagt: vi kan nog identifiera en framtida sosse när vi ser en.

* * *

Solklar photoshopning, änna!

För inte kan väl Göteborg ha så fint väder när det regnar i Stockholm?

* * *

Apropå vänsterfolk..

..så lär det vimla av dem i Helvetets förgård. Ja, säkert i den några kilometer nedåt också, men vi tänker på Stockholms socialdemokratiska arbetarekommun (på 1930-talet kallades den för just detta av Per-Albin Hansson). Häromveckan antog den vänstersosseorganisationen Reformisternas förslag om ett nytt finanspolitiskt ramverk. Som bland annat vill skrota överskottsmålet i statens finanser.

Tre frontfigurer i Reformisterna: Sara Karlsson, Daniel ”palmevapnet” Suhonen och Markus Kallifatides. Foto: TT.

Voteringen slutade 24-22 till Reformisternas fördel. Och enligt våra källor på plats blev det en ”frisk debatt” (läs: helvetisk kamp!) mellan organisationens ordförande Markus Kallifatides, professor på Handelshögskolan, och statsrådet Anders Ygeman, som är ordförande i kommunen.

Liknande motioner har lagts i flera andra arbetarekommuner, som Växjös, Sandvikens, Jönköpings. Men att vinna över tunga Stockholm måste anses vara 18-taggaren i detta försök till lågmäld gräsrotsrevolution.

* * *

LO-kongressen en spik på Solvalla

LO-kongressen i veckan fick genomföras digitalt. Under webbsändningen sades att presidiet, LO-ledningen och ett antal av ombuden befann sig i en studio i Bromma. Enligt vad Andra Kammaren erfar var det travbanan Solvalla som var platsen för den digitala LO-kongressen. Ovanlig plats, kan tyckas, men få platser i Stockholm är riggade för att klara direktsändningar på samma sätt som ”Valla”, fast av en annan art än en LO-kongress.

Momentet tävlande och spelande uteblev dock helt. Valet av LO-ledning var, som man säger, definitivt en lågoddsare och skulle kunna angetts till att det kunde spelats 1:1.

Under coronapandemin har travsporten kunna fortsätta nästan som vanligt, fast utan publik. Travsporten klassades som en arbetsplats när förbudet mot sammankomster på mer än 50 personer infördes i mars. Fast stammisarna som är publik på travbanorna fick och får fortfarande finna sig i att följa tävlingarna på nätet eller tv.

Avgående LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson avslöjade för övrigt i sitt avskedstal vad han gjorde med sin första lön i yrkeslivet: köpte en kamera, en östtysk Praktica.

Nyss avgången ordförande kan plocka fram kameran och börja plåta igen! Foto: Facebook/Carina Persson

 * * *

Sommar med Sahlin

Den 23 juni kan vi lyssna på Mona Sahlin (ja, det blev mycket sossar i den här upplagan) i SR:s Sommar och den 8 juli kommer Anders Borg. Spännande. Båda borde ha lite att berätta och ett och framförallt annat.

Annars är vi nästan häpna över att programmet överlevde det ironiska och ikoniska Sommarprogram som Henrik Schyffert hade redan 1993. Det håller än!

Ett annat udda inslag bland Sommarprogrammen är Måns Herngrens från 1986. Bland annat klipper han in sig själv i ett slags gräl med tidigare M-ledaren Gösta Bohman. Och när folk ringer till SR och klagar på hans program kopplas de in direkt i sändning och Herngren gör det till ett frågeprogram, vilket inte riktigt uppskattas (ca 49 min in i programmet).

* * *

Sahlin och skatten

”Det är sexigt att betala skatt”, sa Mona Sahlin i ett minnesvärt uttalande. Själv har hon haft lite problem med den saken. Efter de beryktade ekonomiska affärerna med ”livvakten” hade hon i januari 2019 en skatteskuld på 353 777 kronor. Och då var totala skulderna på 1 345 604 kronor hos Kronofogden.

Nu är dock skatteskulden betald. Fast den för Sahlin dåliga nyheten är att skulden hos Kronofogden ändå växt och i dag är på 1 449 657 kronor.

* * *

Palme tar över Handels!

En snabbtitt på vem som tar över i fackförbundet Handels efter när Susanna Gideonsson blir LO-ordförande fick oss att häpna. Nyfikenheten stillnade något när vi läste vidare. Det är vice ordföranden Linda Palmetzhofer som nu tar över.

Linda Palmetzhofer. Foto: Handels

* * *

V-profilen och saxofonisten Dror Feiler ligger bra till. Risken att drabbas vid hans (sannolikt lagom befolkade) evenemang är nära nog noll. Men vem f-n är Svante Garde? Vi gissar att auto correct var framme och spökade? Om inte ser vi fram mot Svantes nästa konsert!

* * *

Lika som bär

Anders Eriksson i Galenskaparna, brittiske premiärministern Boris Johnson och Björn Gustafson, som drängen Alfred. Foto Johnson: TT

* * *

••••• Trevlig midsommar!

Nu ajournerar vi dessutom kammarens förhandlingar till framåt hösten.

•••••  På återseende! 

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

andrakammaren@fokus.se