Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Svepet: Långa köer till färjorna och ingen hemtjänst för sommargäster

Västkusten gör sig redo för en invasion av svenska turister i sommar, Merkel nobbar en ny mandatperiod och idrotten blöder ekonomiskt. Läs mer i morgonens nyhetssvep!

INRIKES

Köer till färjor och ingen hemtjänst för sommargäster

Från den 13 juni lättar Folkhälsomyndigheten på reserestriktionerna i Sverige. Om man är symtomfri är det fritt att resa inom landet, vilket gör att Västsverige väntar sig en våg av turister från resten av landet. Men som sommargäst kan man inte vänta sig att få samma behandling som de året-runt-boende.

På Orust, med 15 000 innevånare, förväntas ta emot ytterligare 30 000 besökare i sommar. Det kan ge köer till färjorna då varje färja kommer ta emot färre människor för att passagerarna ska kunna hålla distans.

Dessutom har kommunens politiker beslutat att inte erbjuda hemtjänst till andra än de egna invånarna, skriver TT.

- Man kan inte förvänta sig att komma hit som sommargäst och ha den hemsjukvård eller hemtjänst som man har på sin boendeort, säger kommundirektör Henrik Lindh till nyhetsbyrån.

Idrotten i ekonomisk kris – förlorat 1,3 miljarder under pandemin

Svensk idrott påverkas ekonomisk av coronapandemin och många klubbar är hårt pressade. Enligt Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson "blöder idrotten" och det nu är en fråga om överlevnad.

Sedan tidigare har idrotten fått ta del av ett krispaket från Regeringen på 500 miljoner, men det räcker inte på långa vägar att täcka upp inkomstbortfall som bland annat inställda evenemang innebär.

Enligt RF har svensk idrott förlorat 1,3 miljarder kronor och man kräver nu nya stödpaket.

– Hotbilden handlar om överlevnad, säger Björn Eriksson till TT.

 

Sköt in i frisersalong i Södertälje

Natten till fredag sköt någon in i en frisersalong. i Södertälje. Polisen larmades till platsen, men varken någon skadad eller gärningsman påträffades. Händelsen rubriceras som grovt vapenbrott.

UTRIKES

Merkel nobbar ny mandatperiod – trots stort folkligt stöd

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är fortfarande omåttligt populär i Tysland. 65-åringen, som varit förbundskansler sedan 2005, är dock inte intresserad av en femte mandatperiod. Detta trots att 71 procent av tyskarna har förtroende för henne, enligt en undersökning statliga ARD gjort.

Vem som ska efterträda Angela Merkel är fortfarande oklart. Här listar Fokus tre troliga kandidater!

Brasilien passerar Italien i antalet döda i covid-19

Brasilien har senaste dygnet registrerat 1 473 döda i covid-19 vilket är en ny mörk högstanotering. Det innebär att över 34 000 människor i Brasilien avlidit av viruset och att man därmed passerar Italien på listan över värst drabbade i världen. I dagsläget är det endast USA och Storbritannien som har större dödstal.

Norwegians passagerarsiffror föll med 97,8 procent

Det norska lågprisbolaget Norwegian har det tufft. I maj reste drygt 73 000 passagerare med bolaget, vilket är en nedgång med 97,8 procent i jämförelse samma period ifjol.

Finnair redovisar under fredagen liknande siffror.

 

 

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera