Löfvens nya besked: Grönt ljus för resor inom Sverige i sommar

Text:

Foto: TT

För att förhindra att viruset sprider sig inom Sverige har Folkhälsomyndigheten sedan 19 mars avrått från icke-nödvändiga resor. Dessa rekommendationer uppdaterades den 13 maj med att resor maximalt två timmar från hemmet var okej.

Med drygt två veckor kvar till midsommar kommer nu nya bud. Från den 13 juni ska symtomfria svenskar kunna resa fritt inom landet. Det motiverade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens under torsdagen med att ”Sverige är på väg in i ett bättre läge”.

Dock underströk Löfven och Folkhälsomyndigheten att de nya reserestriktionerna inte innebär slutet på coronaviruset.

– Läget är fortfarande allvarligt. Det här beskedet innebär inte att faran är över. Varje resa som görs i sommar ska göras med försiktighet, sa Stefan Löfven.

FOTNOT: Besöksförbudet på Sveriges äldreboenden ligger kvar tills vidare. 

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.