Tomas Tobé (M) i debattinlägg: Svensk polis ska hyllas – den är inte rasistisk

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Magdalena Andersson: Svenska strategin inte ekonomiskt motiverad

Sverige har inte utformat sin strategi för att ge så bra ekonomiskt utfall som möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

”En sådan diskussion har vi aldrig haft i regeringen”, säger hon och menar att strategin helt byggt på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

”Det vi har gjort är att vi har följt de rekommendationer som vår expertmyndighet har kommit med på det här området. Vi har till skillnad från en del andra regeringar inte suttit på vår kammare och hittat på egna åtgärder. Vi har följt de råd vi har fått”, säger hon i intervjun.

Finansministern räknar med ett BNP-fall på ungefär 7 procent under 2020 men säger sig se tecken på att den svenska ekonomin håller på att återhämta sig något efter pandemin. Arbetslösheten befaras öka till 11 procent.

Man anhållen för flera sexbrott i Uppsala

En man i 20-årsåldern i Uppsala har anhållits misstänkt för sexualbrott, bland annat våldtäktsförsök och ofredanden. Det rapporterar SVT Uppsala. Mannen är misstänkt för flera brott mellan januari och maj i år och anhölls första gången av polisen redan i april men släpptes då på fri fit.

– Det är fula brott. Oprovocerat våld, det är sexuellt och det är riktat mot kvinnor. Han har varit väldigt våldsam även när rubriceringen varit sexuellt ofredande men man har rubricerat det som sexuellt ofredande då han kränkt deras sexuella integritet, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen, till SVT Uppsala.

UTRIKES

59 döda i IS-attack i Nigeria

50 personer har dödats i en attack mot en by i nordöstra Nigeria, rapporterar TT. Enligt lokal milis var attacken en hämndaktion. IS-grupperingen har enligt TT tidigare stulit boskap från byarna vilket ledde till att boende i byarna organiserade sig i en milis och dessutom tidigare dödat några medlemmar i IS-grupperingen Iswap. Den här attacken ska ha varit en hämd på det, enligt TT.

53 gripna efter Hong Kong-protester

36 män och 17 kvinnor greps efter demonstrationer mot den nya säkerhetslag som Kina vill införa i Hongkong. De gripna misstänks för olaglig sammankomst och sammankomst som saknat tillstånd.

Enligt TT använde kravallpolis tårgas mot demonstranterna.

Protesterna i Hongkong har återigen blossat upp de senaste veckorna efter att en ny säkerhetslag förslagits. Lagen handlar om att stävja ”uppvigling och terrorism”, två saker som demonstranterna anklagats för av regimen på det kinesiska fastlandet.

Kraftig ökning av argentinska coronafall

Över tusen nya coronafall har registrerats i Argentina. Landet har hittills inte drabbats särskilt hårt av viruset men har de senaste dagarna fått se ett uppsving i kurvan. Totalt har ungefär 25 000 personer smittats och strax över 700 personer dött till följd av viruset. Landet har bland annat infört ett kommersiellt flygförbud till och med den första september i år.

DEBATT

Tomas Tobé: Svensk polis ska hyllas– den är inte rasistisk

”Det är helt enkelt inte sant att polisen i Sverige skulle ha samma problem som i USA. Sveriges poliskår är inte, och ska inte heller utmålas för att vara, främlingsfientlig eller rasistisk.” Så skriver Tomas Tobé, europaparlamentariker för Moderaterna på Expressen Debatt.

”Skillnaderna mellan Sverige och USA är milsvida när det kommer till kriminalpolitik och polisarbete. Sverige har inte samma historia av rasism inom rättsväsendet som USA har, vilket gör försöken att applicera en amerikansk problembeskrivning här närmast irrelevanta. Sverige poliskår är inte, och ska inte heller utmålas för att vara, främlingsfientlig eller rasistisk”, skriver han och fortsätter:

”Tyvärr har politiken en benägenhet att inte stå upp för Sveriges poliser när de utsätts för kritik. När Polismyndigheten för ett antal år sedan genomförde det så kallande REVA-projektet i syfte att öka avvisningarna av personer som vistades i Sverige illegalt väckte detta stor debatt. I stället för att stå upp för polisens agerande och försvara projektet vek sig politikerna för det yttre trycket”

Vänsterpartiet: Sverige ska inte betala till Europas coronafond

Sverige bör inte betala pengar till den återhämtningsfonden som EU föreslagit efter pandemin. Det skriver Jonas Sjöstedt och Malin Björck, vänsterpartiet på Aftonbladet Debatt.

Fonden bör vara för länder med gemensam valuta, inte en kostnad som Sverige bidrar till att bära, menar Sjöstedt och Björck.

”I coronakrisens skugga har EU-kommissionen lagt mycket långtgående förslag om att bygga ut en gemensam ekonomisk politik inom unionen. Det hade varit naturligt om dessa förslag gällde euroländerna, valutaunionen riskerar att hamna i gungning som en följd av den ekonomiska krisen och ökad skuldsättning. Men de långtgående planerna gäller hela EU, även Sverige. Nu riskerar vi att i relativ tysthet få mycket av det som väljarna röstade nej till 2003”, skriver Sjöstedt och Björk.

”Ge inte pensionärerna bidrag – förstärk pensionssystemet”

Skrota det nya pensionsförslaget och ge i stället pensionärerna en skattesänkning. Det menar företrädare för sju pensionsexperter på DN Debatt. Det nya förslaget på inkomspensionstillägg är illa genomtänkt och minska stabiliteten i det nuvarande pensionssystemet, skriver debattörerna.

”Förslaget strider tydligt mot två av pensionssystemets grundbultar: att pensionen ska bygga på livsinkomsten och att pensionerna ska finansieras via avgifter till pensionssystemet”, skriver sju pensionsexperter på DN Debatt.

”Vi anser att pensionerna ska stärkas genom att förstärka pensionssystemet, inte genom att ge bidrag till pensionärerna. Det hotar den så viktiga långsiktigheten i ett pensionssystem. Därför uppmanar vi pensionsgruppen att överge det sällsynt dåligt utredda förslaget om inkomstpensionstillägg och återkomma med mer genomarbetade förslag som lever upp till de höga ambitioner vi ska ha när det gäller de svenska pensionerna”, skriver de sju pensionsexperterna på DN Debatt.