Naturen lockar hemestrare när utländska turister väljer bort Sverige

Text: Lennart Frykskog

Bild: Lennart Frykskog

Nu kulminerar semestern och sällan har bilden varit så splittrad som den är just i år. Till jämtländska fjäll och skånska slätter vallfärdar hemestrarna. Men samtidigt ljuder krissignaler till följd av bortfall av utländska besökare. Regeringen aviserar extra stöd till näringen och stödjer en ny samverkansarena i branschen.

– Besöksnäringen har det otroligt tufft, sade näringsministern Ibrahim Baylan nyligen.

Stockholm lockar normalt utländska besökare som övernattar och spenderar pengar. I år kan det internationella bortfallet uppgå till 80 miljarder kronor, enligt Stockholms Handelskammmare. Visit Stockholm uppskattar tappet till mellan 55 och 83 miljarder.

Huvudstadens hotell har ändå haft ett uppsving jämfört med i våras, men ökningen är mindre än i övriga landet, säger Tomas Andersson, marknadskommunikationstrateg på Visit Stockholm.

– Just nu satsar vi nationellt, men i ett längre perspektiv behöver vi bearbeta den internationella marknaden för att vara redo när vaccin är framtaget och smittan under kontroll.

Naturen på tio-i-topp

Vad lockar besökarna? Naturupplevelser står ut, berättar Tomas Andersson.

– På tio-i-topp på visitstockholms svenska sidor kommer sökningar som innehåller vandringsleder, utflykter i omgivningarna, vackra parker, skärgård och bo i stuga.

Naturtrenden gäller även övriga landet. Svenska Turistföreningens redovisar en bokningsökning med hela 20 procent  från den 1 juni, jämfört med i fjol. Johanna Murray, kommunikatör på STF, berättar om optimism.

– Ökningen är positiv eftersom vi och många aktörer tappade hela vårsäsongen. Nu finns ett hopp om att säsongen förlängs in i september och att människor kanske tar ledigt lite senare.

Jämtlandstriangeln och Kungsleden populärast

Många söker boenden med närhet till nationalparker, naturreservat och vandring, och i synnerhet det senare,

– Vi ser ett otroligt intresse för vandring och kanske framför allt fjällvandring. Populärast är Jämtlandstriangeln och Norra Kungsleden. Det är även ett stort tryck på Kebnekaise.

En anpassning till coronakrisen som STF infört är att alla fjällvandrare behöver förboka bäddarna så att sällskapen kan hållas åtskilda.

I söder lockar Österlen med stränder och matupplevelser extra mycket i år.

– Men också vandring eftersom Österlenleden är väldigt vacker, säger Johanna Murray.

Sofie Bredahl, utvecklingschef i Simrishamn kommun, bekräftar detta och noterar att efterfrågan på guidade vandringar har ökat. Cykeltrenden som redan påbörjats tidigare förstärks dessutom i år.

Man vill bo juste och äta gott

Mats Forslund, VD på Jämtland Härjedalen Turism, berättar om hög beläggning i Åre, Vemdalen, Lofsdalen, Funäsdalen med flera orter.

– I snitt är det gott och väl jämförbart med i fjol och lite till.

Bortfallet av norska besökare är en hämsko, menar Mats Forslund. Men svenskarna har strömmat till, och helt förvånande är det inte.

– Vi anade för ett tar månader sedan att det förmodligen skulle kännas bra att åka till fjällen där man har luft och rymd och slipper stå på varandra. Det har infriats med råge.

– Då blir det förstås en grannlaga uppgift att visa professionalitet så att det inte blir ett bakslag med smittspridning. Vi har ett bra samarbete med regionen om detta.

Förutom vandring lockar cykling och fiske. Bekvämlighet efterfrågas också.

– Naturen är fundamentet. Men man vill även bo juste och äta gott.

Camping spåddes en stark säsong. Men utfallet tycks högst varierat i Sverige. Bortfallet av nordiska turister har slagit hårt mot flera campingplatser, I Norrbotten bland annat. Bäst tycks sydöstra Sverige ha klarat sig.